8 jaar lang de bal hoog houden!

4 december 2021

Een aantal weken geleden kreeg Gemeentebelang een uitnodiging om aan te schuiven bij een lunch met mantelzorgers. Het Wijk ontmoetingscentrum had deze lunch, met inachtneming van Corona maatregelen goed geregeld. Het was geen ‘speed date’ maar een ‘speed lunch’ waardoor we de gelegenheid kregen om meerdere mantelzorgers te spreken.

De lunch was prima geregeld. Deze lunch zal ik echt nooit vergeten! En niet alleen omdat het goed smaakte maar meer om de verhalen die ik hoorde en de gesprekken die ik heb mogen voeren.

Wat heb ik een eenzaamheid en worsteling gezien bij deze mensen. Mensen die dag in dag uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit….Jawel, probeer je even in te denken hoe lang een jaar duurt. Een mevrouw vertelde dat ze 8 jaar , 8 JAAR mantelzorger voor haar man is geweest. Hoeveel uur heb je dan wel niet wakker gelegen in die 8 jaar? Hoeveel zorgen heb je in je hoofd gehad die je niet kon delen? Hoeveel angst heb je gevoeld dat je goede en verantwoorde zorg moet leveren? En dan nog , misschien nog wel het heftigste dat je 24 uur per dag met je grootste liefde bent en je ziet dat het achteruit gaat met je partner. Als voetballer een poosje een bal hoog houden (ik kan het nog geen 10 seconden) is best te doen. Nog wel leuk ook. Maar vraag een voetballer om dat 8 jaar te doen dan kijkt ie je aan met een blij=k van: ‘ben jij niet goed of zo’ Nu weet ik ook dat het eigenlijk een slechte vergelijking is maar een goede vergelijking is er gewoon niet. Deze mevrouw heeft een prestatie geleverd die met niets te vergelijken is.

Ook heb ik 2 relatief jonge mannen, vaders gesproken. Naast de zorg en opvoeding van kinderen en een fulltime baan ook nog mantelzorger zijn van je vrouw. Hoe dan? Dat is volgens mij van een heel andere categorie ballen hoog houden. Een 17-jarige dochter die behoorlijk wat taken in het huishouden moet doen omdat haar moeder dat niet meer kan. En daardoor soms een achterstand in ontwikkeling of ontdekking op loopt. Wat daar bij komt is het element draagkracht/draaglast. Iedereen weet dat er bepaalde grenzen zijn aan inspanningen. Langdurig mantelzorger zijn. En let wel, mantelzorg is altijd op vrijwillige basis. Kost de gemeenschap geen enkele euro.

Ik ben blij dat ik vanuit Gemeentebelang mocht deelnemen aan deze lunch. Het was goed om te luisteren. En weet dat dit voor mij als raadslid maar ook persoonlijk een bijzonder aandachtsgebied is geworden. Steunpunt mantelzorg Nunspeet www.mantelzorg-nunspeet.nl geeft veel aandacht aan de mantelzorgers en probeert hen te ondersteunen waar dat mogelijk is. Weer zo’n prima geregeld initiatief vanuit de gemeente Nunspeet.

Martin Juffer

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...