Wat vind jij ervan?

22 december 2018

Ik begrijp dat dit een uitnodigende kop is maar voordat je helemaal losgaat met alles waar je iets van vindt zal ik maar met de deur in huis vallen; het gaat over onze gemeente, onze dorpen en het wonen hier.

Dorps karakter

Een tijdje terug stond er een artikel in de Stentor waarin beschreven werd dat er in verschillende gemeenten gebouwd wordt naar het dorpse karakter met de vraag of er niet meer hoogbouw nodig is.

Wat is dat dorpse karakter eigenlijk vraag jij, je misschien af. Vanuit het verleden was de kerktoren het belangrijkste en hoogste punt in het dorp. Niet alleen voor gelovigen maar ook vanwege veiligheid (als uitkijkpunt en als signaalfunctie), de klok en ook als herkenningspunt was de toren vaak belangrijk. Dit bleef zo tot ongeveer na de tweede wereldoorlog. Om verschillende redenen waren er toen veel meer woningen nodig en in veel plaatsen was die kerktoren en het zicht op die kerktoren niet meer zo belangrijk.

Nu er tot 2025 zo’n 75.000 woningen nodig zijn wil ik graag een aantal overdenkingen met jou delen en ik zou hier ook graag reacties op terug krijgen. Dat mag onder deze tekst op Facebook, via mail maar ook persoonlijk als jij mij ergens tegen komt.

Dilemma’s

Ga je als gemeente voor inbreiding binnen de dorpen of voor uitbreiding buiten de kernen? Het laatste is voor onze gemeente best moeilijk want wij krijgen niet zomaar van de provincie toestemming om op bepaalde plekken te mogen bouwen, ook al denken wij als bestuurders of als inwoners dat ze geschikt zijn. En wil je overal op het platteland kleine groepjes huizen die het uitzicht en de horizon nogal beïnvloeden of is het beter op 1 plek een geheel nieuwe wijk te bouwen?

En dan wat dilemma’s bij inbreiding. Vaak zijn het investeerders, ontwikkelaars, grondeigenaren die graag snel, groot en veel willen bouwen omdat dit hun verdienmodel is. Maar waar kun je als gemeente hier nog invloed op uit oefenen? Vaak gaat het over bestaande panden die verpauperd geraakt zijn of er is geen positieve opbrengst meer uit te halen. Wat moet je dan, het zo laten of oplossingen zoeken om alle gevolgen van leegstand tegen te gaan.

Wat zijn de mogelijkheden voor investeerders om te bouwen nu de bouwkosten de laatste tijd omhoogvliegen.

Betaalbare woningen

Een ander dilemma is of je open ruimtes in je dorpskern wilt houden, inclusief het zicht op een kerktoren of molen, of gaan we de lucht in. Willen wij dat er betaalbare woningen komen voor onze jongeren en starters en ouderen is dit misschien de enige optie die er nu is. Een ander aspect is dat ouderen vinden dat ouderen door zouden moeten stromen vanuit de gezinswoningen naar kleinere woningen. Toch merk je bij het navragen daarop dat dit meestal voor anderen geldt. Zelf heeft iedereen redenen om in de (sociale huur) woning te blijven wonen. Dat is niet vreemd, je gaat niet zomaar weg uit je vertrouwde omgeving.

Ook hebben de laatste regeringen de grote wens dat iedereen zolang mogelijk thuis woont en zichzelf weet te redden. Dan zou je alle ouderen die door willen stromen in het centrum moeten gaan huisvesten richting de toekomst. Is dat ook onze wens als je bijvoorbeeld kijkt naar leefbaarheid, hulp bieden en mantelzorg verlenen om maar iets te noemen.

Hoogbouw?

Ik vraag mij ook af hoe hoog, hoogbouw is? Een rechte gevel ziet er vaak kolossaal uit tegenover een even grote gevel die wat verspringt en speels is opgebouwd. Wat ziet er “gezellig” uit en wat doet kil aan? Is dat alleen de hoogte?

Hoe hoog is mijn huis bedacht ik? Twee verdiepingen met een redelijk hoge zolder. Bijna 10 meter schat ik. Waarom wordt een gebouw van 12 of 14 meter dan hoogbouw genoemd? Er staan verschillende panden in onze gemeente die 4 of 5 woonlagen hoog zijn. Wat betekent 1 bouwlaag meer buiten het feit om dat er meer woonruimte ontstaat?

In onze eigen omgeving, Ermelo, Harderwijk en Dronten, wordt de keuze gemaakt om iets de hoogte in te gaan. In Nunspeet is deze discussie de laatste jaren nog niet echt aanbod geweest. Het was ook niet echt nodig of is dat moment nu gekomen?

Nu er uit cijfers blijkt dat wij woningen nodig hebben in onze gehele gemeente vind ik, vinden wij als Gemeentebelang dit een pittig onderwerp. Zelf woon ik hier met veel plezier en dat gun ik onze jeugd, onze starters, onze ouderen en iedereen die in onze gemeente woont ook.

Dan komt nog de vraag; wat laten wij voor onze kinderen achter? Op het moment dat besluiten genomen worden gelden die voor minimaal 50 jaar of zelfs langer. Dit maakt het extra moeilijk omdat niet goed te voorspellen is hoe ontwikkelingen in die periode binnen een gemeente, een regio zullen zijn. Komen er met gezinnen of juist met alleenwonenden? Hoe draait de economie en hoeveel heeft men te besteden. In ons geval komt er een energie traditie aan die betaald moet worden.

Hoe krijgen wij voldoende betaalbare woningen in onze gemeente is een vraag of worden wij een gemeente vol met dorpse karakters maar met onbetaalbare woningen…?

Ik hoor graag van jou, van u.

De reactie kan ook naar: [email protected]

Voor jullie allen hele fijne feestdagen gewenst.

Corrie Jansen

 

Eerdere blogs

Een appeltje voor de dorst

Een appeltje voor de dorst

Onlangs stond ik, op uitnodiging van een vriendin, appels en peren te plukken bij haar in de tuin. Een waar genot en...

Het blijft mensenwerk

Het blijft mensenwerk

Dit is mijn eerste weblog als Gemeentebelanger. Sinds een paar maanden ben ik steunfractielid. In deze rol ben ik geen...

Freeriders

Freeriders

Laatst mochten wij (de gemeente en alle politieke partijen) een brief ontvangen van de voorzitter van Nunspeet...