Als je niet stemt, dan…

13 maart 2021

…heb je geen recht van spreken. Het komt vaak voorbij als argument om te gaan stemmen. Als je niet je stem uitbrengt, dan heb je geen recht tot klagen, zo is het idee.

Onzin als u het mij vraagt, een goed werkende overheid werkt voor iedereen, ongeacht afkomst, levensbeschouwing, geslacht, geaardheid en dus ook het feit of je wel of niet naar de stembus bent geweest. En van die overheid mag je dan, of het nu landelijk, provinciaal of lokaal is, ook verwachten dat ze je ziet en hoort. Je hebt dus, ook als je niet stemt, alle recht er ook ‘iets van te vinden’.

Ik vind wél dat je jezelf tekort doet als je de weg naar de stembus niet weet te vinden. Tijdens de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer was de niet-stemmer goed voor de tweede partij, nét achter de VVD, ruim voor de PVV. Lokaal was in Nunspeet de niet-stemmer in 2018 zelfs de grootste partij. De niet-stemmer laat dus een flinke stem liggen. En de niet-stemmer is overwegend jong. Laat dát nou net de groep inwoners zijn die het langst leeft met de resultaten en gevolgen van beslissingen die nu genomen worden.

Dat is een gegeven waar je niet voor weg kan lopen. Of zoals onze fractievoorzitter Marc Konings al eens eerder treffend stelde: je kan je misschien niet met de politiek bemoeien, de politiek bemoeit zich wél met jou. Er liggen grote thema’s op tafel, de manier waarop op die vraagstukken antwoord wordt gegeven heeft hoe dan ook betrekking op uw leven.

Als lokale partij maken we geen onderdeel uit van deze verkiezingen. Stemadvies ga ik uiteraard ook niet geven. Alhoewel, één advies heb ik wel: laat die stem niet lopen. Het gegeven dat een flink deel van onze fractie de komende week op een stembureau zit onderstreept hoe belangrijk wij uw stem vinden, ook als we zelf niet meedoen.

De grote uitdagingen zoals klimaat, wonen, onderwijs, zorg, veiligheid en economie lijken ver weg, maar komen dichtbij huis. Uw stem is dus niet zozeer voor Den Haag, maar ook voor de Veluwe, de gemeente Nunspeet, uw wijk, uw straat, uw thuis. Uw stem doet er toe.

De overheid moet voor iedereen werken, of u nu stemt of niet, maar úw stem bepaalt hoe.

Pieter Jan van Rossen

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...