Als wij het niet doen…

3 juli 2021

Bollen pellen, asperges steken, aardbeien plukken maar ook glasvezelkabels graven, grondwerker zijn, in de haven en kassen werken of juist in de logistieke blokkendozen. Zo zijn er nog veel meer beroepen waar steeds meer mensen voor uit het buitenland nodig blijken te zijn.

Wonen
En ja die arbeidsmigranten moeten ook wonen en dat levert problemen op. Er zijn geen woningen voorhanden en er is geen landelijk beleid dus moeten gemeenten op zoek naar oplossingen. Als de ene gemeente een oplossing voor wonen en tegen overlast heeft waardoor arbeidsmigranten geen plek meer hebben trekken de arbeidsmigranten verder waar dezelfde problemen ontstaan.

Overlast
Het is niet vreemd dat iemand zijn eigen normen en waarden meeneemt als hij of zij naar het buitenland gaat. Lange dagen werken, gemis van familie en vrienden, vaak kleine leefruimtes en kans op uitbuiting zijn zaken die het leven, in een land waarvan je de taal niet spreekt, niet makkelijk maken.
Bij mooi weer en een kleine leefruimte ga je dan maar buiten zitten met een drankje en met wat mede lotgenoten want dat geeft nog iets  vertier maar ook al snel overlast.

Oplossingen?
De regering had hier allang de verantwoordelijkheid moeten nemen zodat arbeidsmigranten allereerst goed en duidelijk geregistreerd staan. Uitbuiting kan dan inzichtelijker worden en er kan dan beter gestuurd worden op overlast tegengaan. Er ligt al een rapport met aanbevelingen waar tot nu toe nog geen beleid voor gemaakt is.

Vierhouten
Een arbeidsmigranten hotel zoals in Vierhouten zou een oplossing kunnen zijn maar voor Gemeentebelang was dit niet de oplossing in dat dorp. 100 migranten middenin een centrum ten opzichte van 400 inwoners past van geen kanten. Zou het voorbeeld wat afgelopen week op tv gepresenteerd werd de oplossing zijn? Een soort vakantieparkachtige opzet met sportmogelijkheden, supermarkt etc. waar arbeidsmigranten kunnen wonen. Maar ja… waar bouw je zulke “parken” want er zijn ook woningen nodig voor inwoners.

Wij hopen dat ons college naar aanleiding van vragen snel met een oplossing en beleid komt om met name overlast aan te pakken en te voorkomen maar vooral ook om goede omstandigheden voor arbeidsmigranten te garanderen.

Of wie gaat anders het werk doen wat zoveel arbeidsmigranten nu doen?

Corrie Jansen

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...