Betaald parkeren

9 oktober 2021

In de steden zijn we het gewend om te betalen voor onze parkeerplek en kijkt niemand er van op. De grote mensenmassa’s die daar op een binnenstad afkomen zijn eenvoudigweg niet allemaal te voorzien van voldoende parkeerplaatsen. Om dit dus een beetje te reguleren, mensen te stimuleren ook met de fiets of OV te komen én om de kosten van aanleg en onderhoud te dekken vinden we het normaal daar een paar euro neer te leggen om onze auto te stallen.

Een dorp als Nunspeet heeft dat niet nodig, parkeren is (en wat Gemeentebelang betreft blijft dat ook zo) gratis. Dichtbij het centrum reguleren we door blauwe zones in te stellen en zo doorstroming te stimuleren. Zo is er voor iedereen, ook op de drukke zomerdagen, voldoende plek.

Nieuw is het idee van diverse gebiedseigenaren en -beheerders om parkeergeld te vragen in de Veluwse natuur. Het is een centenkwestie, want de organisaties blijken te weinig geld te hebben voor onderhoud en aanleg van de diverse bezoekersfaciliteiten. Dat is een gegeven waar je niet zomaar aan kan voorbijgaan, maar is ook op z’n minst een bijzonder. De betreffende organisaties worden namelijk al voor het grootste deel door publiek geld (subsidies), leden en in een enkel geval loterijen in stand gehouden. Kortom, de bezoeker betáált al voor deze organisaties en het is dus lastig uit te leggen dat als je ook van die mooie natuur in levende lijve wilt genieten je dat opnieuw moet doen.

U zult niet verbaasd zijn dat Gemeentebelang erg tegen deze ontwikkeling is. Los van dat de financiële reden moeilijk uit te leggen is, wordt er opnieuw een drempel opgeworpen in de toegang van wat, volgens ons, vrij toegankelijke natuur moet zijn en blijven. Daarnaast staat er nou eenmaal geen hek met een toegangspoort om het bos. Je kan dus bepaalde parkeervoorzieningen betaald maken, maar je zult al gauw een ‘waterbed-effect’ zien: mensen parkeren hun voertuig elders, wellicht op minder gewenste plekken zoals bermen, en zullen simpelweg ergens anders het bos in lopen. Mogelijk overlast en ongewenste situaties tot gevolg.

In Nunspeet parkeer je gratis, gewoon omdat we onze bezoekers graag welkom willen heten in ons mooie dorp. Ik zou zo graag willen dat we ons ook gewoon welkom mogen blijven voelen in de natuur.

Pieter-Jan van Rossen

Eerdere blogs

Vrijwilligers

Vrijwilligers

Voorafgaand aan de commissievergadering Maatschappij en Middelen spraken een aantal partners uit de culturele sector...

Meten is weten

Meten is weten

Meten is Weten! Althans, dat dacht ik… Afgelopen maandag heb ik een lezing bezocht met in de uitnodiging als...