Heb je eindelijk een woning is er 1 bezwaarmaker…Wat voor gevolgen heeft dit zoal?
Onderstaande is een ingekort krantenartikel wat mij opviel. Bezwaren, rechtszaken, het hoort allemaal bij onze democratie maar wat zijn zoal de gevolgen?
Zeventien gezinnen zijn dolblij dat ze eindelijk zijn ingeloot voor een nieuwbouwhuis in een gewilde buurt ergens in Nederland. Die blijdschap is van korte duur: drie dagen voor het tekenen van het koopcontract bij de notaris horen ze dat er bezwaar is ingediend tegen het bouwproject. Door één persoon.
In mei 2023 werden de gezinnen ingeloot voor een woning in een Rijswijkse nieuwbouwwijk. De opleverdatum is december 2024.
Uit onderzoek is gebleken dat één op de drie nieuwbouwwoningen in Nederland vertraging oploopt door bezwaar. Bezwaar maken mag, en is soms terecht, maar de gevolgen kunnen voor kopers groot zijn. Het bezwaar tegen de omgevingsvergunning van het Rijswijkse project is ingediend door een wijkbewoner. Het handhavingsverzoek komt erop neer dat er volgens de wijkbewoner minder parkeerplekken in de bestaande wijk zijn aangelegd dan volgens het bestemmingsplan zou moeten.
De gemeente wijst het handhavingsverzoek af. De wijkbewoner gaat hiertegen in beroep. Ook het bezwaar wijst de gemeente af. Ook hiertegen gaat de bewoner in beroep.
,,Dat de bezwaarmaker na het oordeel van de gemeente beroep heeft aangetekend, heeft voor de kopers grote financiële gevolgen. Zo zit een stel al sinds december met dubbele lasten om hun hypotheek in stand te houden, waarvoor we maandelijks 0,2 procent van het hypotheekbedrag betalen. Als de hypotheekofferte verloopt moeten we die opnieuw aanvragen, met alle kosten van dien en de dan geldende rentepercentages.
“We zien dat er door de gemeente fouten zijn gemaakt in de uitvoering van beleid, mede daardoor zijn er parkeerproblemen ontstaan.” aldus het bezwaar.
Na de bekendmaking van het bezwaar op hun project groepeerden enkele kopers zich om te kijken naar hun rechten en opties: “We hebben een advocaat gevraagd te kijken naar de houdbaarheid van het ingestelde beroep tegen het handhavingsverzoek en ons project. Diens oordeel was dat het bezwaar alleen met een contra-expertise kansrijk zou zijn.”
De contra-expertise ziet toe op parkeerdrukmetingen die de gemeente meermaals per jaar laat uitvoeren in de wijk. Deze metingen bleven in 2023 in elk geval onder de 85 procent meldde de gemeente, wat volgens haar een aanvaardbaar percentage is.
“Wij zien dat we een sterke zaak hebben. Ik zou nooit een zaak voortzetten die gedoemd is te mislukken”, aldus de bezwaarmaker.
Het bezwaar heeft grote emotionele en financiële gevolgen voor de kopers. Zoals bij Donny van der Veen. Hij kocht samen met zijn vrouw een woning in het project. ,,In mei 2023 kochten we het huis, in augustus verkochten we ons appartement om een jaartje bij mijn schoonouders te gaan wonen. Zo konden we nog wat sparen. Dit bezwaar kost ons heel veel geld. We konden onze hypotheekrente meeverhuizen tot eind mei van dit jaar. Verlengen van onze hypotheekofferte kost 900 euro en dan zijn we gebonden aan de huidige marktrente. Over een termijn van dertig jaar kost ons dat nu 100.000 meer.”
Andere kopers: “Dit is ons droomhuis, maar als het nog jaren duurt voordat er een definitieve uitspraak komt, overwegen we wel om uit het project te stappen. Eruit stappen brengt ook kosten met zich mee. Als het koopcontract dan nog geldig is, kost ons dat sowieso 10 procent van de aankoopsom. We hebben ook al veel extra kosten gemaakt. We zitten behoorlijk klem.”
Ook voor bouwer Roosdom Tijhuis heeft het bezwaar negatieve gevolgen. ,,We ervaren financiële consequenties en moeten later starten met de bouw. We vinden het vooral spijtig voor de kopers die hierdoor stress hebben en voor onze onderaannemers die zitten te wachten op werk. De hele keten lijdt eronder’’, aldus Pieter Snelders, projectontwikkelaar bij Roosdom Tijhuis.
De bezwaarmaker en diens jurist zien de gevolgen voor de betrokkenen. ,,Wij vinden het voor alle betrokkenen heel vervelend. We doen dit niet om te pesten, we willen echt iets goeds doen.”
De kopers hebben geprobeerd met de bezwaarmaker in gesprek te gaan. ,,We hoopten er met elkaar uit te komen door te praten, elkaar te begrijpen. Dat is helaas niet gelukt” wordt verteld.
De reactie van de bezwaarmaker: “Wij maken gebruik van het grondrecht om in bezwaar en beroep te gaan. We laten ons niet forceren om daarvan af te zien”.
,,We voeren momenteel wel constructieve gesprekken met de gemeente om te kijken of we er met elkaar uit kunnen komen”, aldus bezwaarmaker. De gemeente bevestigt dit: ,,Het klopt dat we in gesprek zijn met de bezwaarmaker.”
De twee lopende beroepen liggen nu bij de rechtbank Den Haag. De behandeling laat voorlopig op zich wachten, zo vernam een koper: ,,De rechtbank liet weten dat het dit jaar niet meer gaat lukken. Als het meezit in het eerste deel van 2025.”
Corrie Jansen