Boeren!

5 oktober 2019

Afgelopen week waren de boeren volop in het nieuws. De langste ochtendspits ooit in Nederland gemeten werd door de boeren veroorzaakt die met hun trekkers naar het malieveld trokken om daar te protesteren. Ikzelf heb met plezier ruim anderhalf uur in de file gestaan.  De aanleiding van dit protest vinden wij van Gemeentebelang volkomen begrijpelijk. Boeren worden aangewezen als de grootste veroorzaker van het stikstof probleem waar Nederland momenteel mee te kampen heeft. Of dat terecht is of niet kan ik niet met zekerheid beoordelen. Daar hebben we wetenschappers voor. Wel weet ik dat onze boeren op een hoogwaardige en verantwoorde manier invulling geven aan hun bestaan. Boeren houden van welzijn, van dieren en gaan op een verantwoorde manier om met de natuur. Dat er stikstof vrij komt bij deze bedrijfsvoering zal ongetwijfeld maar om de boeren aan te wijzen als schuldige is absoluut onterecht. Laten we dan eerst verder kijken naar mede veroorzakers (multinationals, Schiphol, Formule 1, de binnenvaart) en een pakket maatregelen treffen om stikstof te reduceren (of te salderen) en op een eerlijke wijze uitvoering geven aan het PAS. En dat we dan in sommige gevallen met een boer in gesprek moeten gaan zal er dan ook bij horen. Maar zeker niet rigide stellen dat de helft van de boeren van Nederland uitgekocht moet worden (wat overigens nooit gaat gebeuren, kijk naar Groningen hoe we daar de inwoners schadeloos stellen…NOT) want dat is niet eerlijk en het is geen afdoende oplossing voor het probleem.

Nog even over de protestactie zelf. Mij is duidelijk geworden dat als er echt een groot evenement georganiseerd moet worden op korte termijn, en we willen ook dat dit evenement ordentelijk verloopt… laten we dan alsjeblieft de boeren vragen om dit te organiseren. Ik neem oprecht mijn hoed af voor de boeren die dit evenement hebben georganiseerd en voor de gedisciplineerde uitvoering van het protest. Hulde!

Mijn broer is getrouwd met een boerendochter. Als er bij mijn broer een verjaardag is dan komt de ene helft van de familie netjes om half 8 op bezoek en zit als eerste aan de koffie met gebak. De andere helft van de familie ( jawel, van mijn schoonzus) komt na negenen binnendruppelen. Waarom dat is? omdat de boeren geen 9-5 mentaliteit hebben en het werk eerst af moet. Voor mij zegt dit alles over de manier waarop zij boer en boerin zijn!

Martin Juffer

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...