Bruisend Nunspeet

30 juli 2022

Het is vakantie! En dat is in ons dorp goed te merken. Overdag geen parkeerplaats meer vrij. Héél véél fietsen, ook op plekken waar ze eigenlijk niet horen te staan. Drukte op de straten, in de supermarkten, in de winkels, aan het VeluwemeerAlle vakantieparken bezet, hotels en B&B’svolgeboekt.

Als ik bij mij in de winkel even een praatje met vakantiegasten maak, vraag ik altijd even waar zij vandaan komen en wat zij van Nunspeet en omgeving vinden. Veel gasten uit Duitsland en België, veelal voor het water dat de Veluwemeer kust te bieden heeft. Maar de meeste gasten komen uit ons eigen land. Zij genieten vooral van de veelzijdigheid van het landschap van onze gemeente en nemen vaak de fietsen mee. Zij waarderen enorm “onze” gastvrijheid,klantgerichtheid en vriendelijkheid. Ook het brede winkelaanbod en de leuke horecagelegenheden in het centrum worden vaak genoemd. Al met al is dit een hele mooie score voor onze gemeente.

Nu hoor ik van sommige vaste klanten in deze weken regelmatig een verzuchtende opmerking over de drukte in het dorp. Dan leg ik maar al te graag even uit dat Nunspeet 1,2 miljoen overnachtingen per jaar kent en dat de toeristen dankzij hun komst voor veel werkgelegenheid zorgen. Dat zij door middel van de toeristenbelasting ook een flinke duit in het zakje doen als het gaat om voorzieningen in ons dorp. De toerist is ook de reden waarom er relatief veel supermarkten zijn en er een goede winkelbezetting in Nunspeet is.

Voor Gemeentebelang is het van belang dat het toerisme een wezenlijke bijdrage blijft leveren. Zowel voor de toeristische sector als voor de lokale winkeliers, horeca en de culturele sector. Wel is nu het maximale in de zomermaanden bereikt en dient de inzet te zijn dat het in het naseizoen, winter en hetvroege voorjaar ook aantrekkelijk is om onze gemeente te bezoeken.

Het mooie ervan is dat ons eigen inwoners het hele jaar kunnen profiteren van al het goede dat onze gemeente te bieden heeft. Maar houd er een beetje rekening mee dat het in juli en augustus een aantal weken gewoon erg druk is! Dus lekker op tijd even op de fiets naar het dorp deze weken. Mocht u zich komende weken toch nog storen aan de drukte hier of daar, houd dan in gedachten dat juist die vakantiegasten een substantiële (financiële) bijdrage leveren aan onze bruisende gemeente!

Martin Mol  

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...