Column Huis aan Huis: Begrip

15 mei 2024

Onderstaande column schreef ons steunfractielid Thomas van den Hoorn afgelopen week voor de Nunspeet Huis aan Huis

Onbetaalbaar. Dat zijn woningen inmiddels voor met name starters op de woningmarkt. De belangrijkste oorzaak is de enorme schaarste aan betaalbare woningen.

Een tussenwoning die tien jaar geleden nog voor twee tonwerd verkocht, staat inmiddels voor 430.000euro op Funda.En voor dat immense bedrag heb je de woning nog niet. Om de ‘concurrentie’  af te schudden, is fors overbieden noodzakelijk. Meer dan 40.000euro is geen uitzondering.

De hoge woning- & huurprijzen leiden tot wanhoop bij starters. ‘Hoe gaan wij ooit een huis kunnen betalen?’ is een veelgehoorde vraag onder leeftijdsgenoten. Er is helaas geen gouden oplossing die woningen weer betaalbaar maakt. Om de woningprijzen toch enigszins te drukken, kunnen we als gemeente eigenlijk maar één ding doen. Namelijk het bouwen van (veel) nieuwe woningen. En precies daarvoor pleit Gemeentebelang al jaren!

Gelukkig wordt er door de gemeente hard gewerkt om dat mogelijk te maken. Zo heeft de gemeenteraad onlangs akkoord gegeven voor de nieuwbouwwijk ’t Hul Noord in Nunspeet. Meer dan 750 woningen zullen hier verrijzen. Verder is de aanzet gegeven voor de transformatie vanbedrijventerrein de Feithenhof tot een woonwijk met zo’n 600 woningen.

Gemeentebelang is blij om te zien dat ook aan de kleine kernen wordt gedacht. Ook daar moet immers worden gebouwd: 200 woningen in Elspeet, 72 in Hulshorst, en 37 in Vierhouten. Binnenkort worden de locaties aangewezen waar deze nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Voordat echter ook daadwerkelijk de eerste woningen gebouwd gaan worden, moeten nog de nodige stappen worden gezet. Zo moeten allerlei onderzoeken worden gedaan, een stedenbouwkundig plan worden opgesteld en planologische procedures worden doorlopen. Dit alles kost tijd, maar is helaas niet te voorkomen.

Wat wél te voorkomen is, is de jarenlange vertraging die veel plannen oplopen door de gang naar de rechter. Helaas lijkt eindeloos procederen tot aan de hoogste rechter inmiddelsvolkssport nummer 1. En ja, dat is uw recht. Het betekent echter wel dat in de tussentijd niet gebouwd kan worden,waardoor veel starters noodgedwongen hun geliefde dorp moeten verlaten.

Daarom nu alvast de oproep om begrip. Begrip voor de woningen die moeten verrijzen. En natuurlijk is het niet leuk als dit ten koste gaat van uw uitzicht. Leuk is het echter ook niet wanneer je als starter meer dan 430.000euro moet betalen voor een tussenwoning…. En dan nog wordt overboden ook…

Eerdere nieuwsberichten