Column Huis aan Huis: Kunst- en cultuuraanpak

12 maart 2024

Onderstaande column schreef ons raadslid Korine Koers vorige week voor Nunspeet Huis Aan Huis.

Afgelopen raadsvergadering zijn we als Raad akkoord gegaan met de ambities voor een nieuwe kunst en cultuuraanpak. Hierin besluiten we structureel extra geld te investeren in de kunst en cultuursector. Aanleiding voor deze extra investering was dat deze sector na corona de noodklok luidde. Veel culturele partners hadden geen vet meer op de botten en stonden op omvallen.

Waar SGP duidelijk moeite heeft met deze ambities, vinden we deze vanuit Gemeentebelang geen luxe maar puur noodzakelijk. Waarom is kunst en cultuur nu zo belangrijk?

Kunst en cultuur is van  iedereen. Denk hierbij aan theatervoorstellingen in de Veluvine, bezoek aan musea of luisteren naar een muziekvoorstelling van de Harmonie of een koor. Het geeft vorm aan onze identiteit, ons gezamenlijk verleden. Tradities, religie of bijvoorbeeld de geschiedenis “Het Verscholen Dorp” hoort bij ons. Dit leert ons wie we zijn, waar we vandaan komen. Dit maakt dat we ons verbonden voelen met elkaar, wat goed is voor ons welzijn. We weten door de coronaperiode hoeveel stress we ervaren wanneer we geen verbinding hebben met elkaar.

Gemeenten die aandacht besteden aan kunst en cultuur zijn veel aantrekkelijker dan gemeenten waar minder te beleven valt. Onze gemeente groeit de komende jaren fors. Ik vind het belangrijk dat we onze inwoners wat te bieden hebben. We willen geen slaapgemeente worden, maar gezond en levendig blijven met voor elk wat wils. Daarnaast is Nunspeet een kunstenaarsdorp, dat trekt toeristen. Toerisme is voor onze gemeente en veel lokale ondernemers een belangrijke bron van inkomsten.

Kortom, kunst en cultuur verrijken ons leven, bevorderen creativiteit en brengen mensen samen.

Met de kunstenaren Jos Lussenburg als grondlegger en Jaap Hiddink als eerste wethouder van Gemeentebelang is het onmiskenbaar dat kunst en cultuur in ons DNA zit. De extra investering in deze sector geven invulling aan een belangrijk onderdeel van ons verkiezingsprogramma. Kunst en cultuur zal voor ons altijd een belangrijke knop zijn waaraan we kunnen draaien om ons welzijn en de economie te bevorderen.

Eerdere nieuwsberichten

Werkbezoeken

Werkbezoeken

De afgelopen maanden heeft Gemeentebelang diverse interessante en zinvolle werkbezoeken afgelegd. Het is niet alleen...