De dag van…….

26 januari 2019

Wist u dat het 28 januari de dag van het vergeten kind is? En 31 januari Gedichtendag en 12 oktober de dag van de palliatieve zorg? Ik niet! In een bijlage van de krant aan het begin van dit jaar was echter een overzicht opgenomen van alle dagen met een speciale betekenis en dat zijn er nogal wat. Een beetje grof geteld kom je op de ruim 200 dagen met een speciaal doel.

Goedbedoeld, zinvol en zeker niets op tegen uiteraard om speciaal aandacht te vragen voor ongestraft geweld tegen journalisten (2 november), de eerste hulp (14 september) en de oceanen in de wereld (8 juni). Dit is een volstrekt willekeurige greep uit de lijst. Ik had ook minder zware onderwerpen kunnen kiezen als vaderdag (16 juni) en de wereld ei-dag (11 oktober) en chocolademoussedag (3 april).

Ik ga ervan uit dat men met het benoemen van deze dagen even extra aandacht wil vragen voor een belangrijk onderwerp of een groep mensen en daarmee wil zorgen dat hiervoor in ieder geval jaarlijks aandacht is. Vooropgesteld: ik heb in de regel respect voor mensen die ergens helemaal voor gaan en zich hier dan ook volledig voor inzetten. Zij hebben zich ongetwijfeld ook druk gemaakt om “hun” dag op de agenda kwam en dat er op deze dag aandacht is voor het onderwerp.

Even afgezien van het feit of je de dag van nacho (21 oktober) mag vergelijken met de internationale dag voor de vernietiging van vuurwapens (9 juli) is de vraag echter of het aantal dagen waar we als mens gevraagd worden ons druk te maken over een bepaald doel of doelgroep niet gewoon teveel is. Ook voor de politiek geldt dat het niet mogelijk is om meer de helft van de dagen per jaar (ruim 200 van de 365) specifiek aandacht te vragen en hebben voor een onderwerp. Daarnaast vraag ik mij af waarom ik alleen op een specifieke dag aandacht mag besteden aan de aarde (22 april), de poolkappen (15 juli) en aan de dag van kebab en boerenkool (ja het recept bestaat echt; 24 oktober).

Ik stel voor 365 dagen per jaar bezig te zijn met het belang van alle inwoners en alle relevante onderwerpen. Iedereen hoort er iedere dag bij en verdient iedere dag aandacht. Door onderwerpen als ouderenzorg (4 oktober, vreemd genoeg tegelijk met dierendag trouwens) coming out (11 oktober) en gehandicapten (3 december)  aan een dag te koppelen wek je de indruk dat je daar de andere dagen minder mee bezig hoeft te zijn.

Nog een paar dagen die ik u niet wil onthouden : dag van het naakt tuinieren (4 mei, meestal wel lekker weer om naakt aan het snoeien te zijn trouwens) en Komkommerdag (1 juli). Wat mij trouwens enorm teleurstelt is dat er geen dag voor het gemeenteraadslid is maar wel een dag voor fatsoenlijk werk (7 oktober). Dat is misschien wel de echte reden waarom ik deze column heb geschreven.

Marc Konings

 

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...