De schaapjes op het droge

29 december 2023

Iets wat we allemaal graag willen; onze schaapjes op het droge hebben, figuurlijk gezien dan.

In onze gemeente hebben we een mooie kudde schapen. De kudde bestaande uit het zeldzame huisdierras Veluws heideschaap begraast de Elspeter Heide tussen Elspeet en Vierhouten, een groot goed. Nodig om dit gebied te onderhouden. Daarnaast een grote meerwaarde voor het recreatief product van onze gemeente.

Het was een bewogen jaar voor de kudde en herder Daphne van Zomeren, al enige jaren verbonden met de kudde. Herder zijn is een prachtig beroep maar heeft ook de nodige uitdagingen, wat het ook soms ook best pittig maakt.

Het zal u niet ontgaan zijn dat genoemd gebied midden in het gebied ligt waar de wolf zich sinds een aantal jaren heeft gevestigd. Op pad met de kudde ben je als herder dan extra alert en dat is best intensief. Inmiddels gaan er daarom kuddebeschermingshonden mee op pad, ter bescherming van de kudde en ter ondersteuning van de herder. Ook werd de kudde getroffen door Blauwtong, met als verdrietig gevolg het verlies van een aantal schapen. Dit lijkt nu achter de rug.

Door de heftige regenval de afgelopen periode stonden de schapen met hun poten in het water, wat weer nieuwe problemen met zich mee bracht. In de afgelopen dagen zijn de schapen verhuisd naar drogere gronden en gedeeltelijk naar de schaapskooi.

De schaapskooi ligt midden in de kern Elspeet, maar is inmiddels te klein geworden en aan vervanging toe. Gemeentebelang moedigt het onderzoek naar de realisering van een nieuwe schaapskooi, welke op de politieke agenda staat van harte aan.

De realisatie van een nieuwe schaapskooi draagt bij aan verduurzaming en behoud van ons prachtige heidegebied. Maar het geeft ook meer mogelijkheden voor activiteiten en bezoek aan de kudde.

De schaapjes op het droge willen hebben; voor bevlogen herder Daphne geldt dat dus zeker ook, maar hier in letterlijke zin.

Ik hoop op een mooi nieuw jaar en dat wens ik u en jou dan ook van harte toe.

Daniëla Koster

 

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...