#DoesLief

16 maart 2019

Bijna trapte ik erin. Mijn vinger hingen al boven de button antwoorden. Er was een post op social media geplaatst met veel onwaarheden en meningen maar vooral ook veel onaardigheden. Mijn vingers jeukten om wat feiten toe te voegen totdat ik #DoesLief zag staan. Ik las andere reacties en dacht dit is onbegonnen werk. Het leek mij dat niemand zich bedacht had wat ze een ander misschien wel aan deden met zulke reacties.

Herken je dit? Wat is het toch dat een aantal mensen op social media helemaal los kunnen gaan op elkaar. Komt dit omdat we die ander niet recht in de ogen hoeven te kijken? Komt dit omdat we de reacties van onze woorden niet rechtstreeks zien? Of speelt dat niet mee?

De #DoesLief verscheen een paar dagen geleden in de media. Sire, de Stichting ideële Reclame, heeft deze campagne opgezet om bewustwording te creëren. Bewustwording van wat er op social media gezegd en gereageerd wordt.

Maar is dit alleen op social media? Afgelopen week stond er in de krant te lezen dat er zwaarder gestraft gaat worden bij het aanvallen en bedreigen van hulpverleners. Ook artsen en hun assistenten waren in het nieuws om dezelfde reden: agressief gedrag van wildvreemden die hun zin willen hebben. Dat is knap bedreigend.

De stichting Sire is deze nieuwe campagne begonnen. ” We zijn steeds minder aardig tegen elkaar op social media, in het verkeer, in het openbaar vervoer op het sportveld en in de supermarkt”. We hopen dat mensen zich realiseren dat niemand beter wordt van onaardig gedrag en dat aardig gedrag loont. Al is het de glimlach die je er voor terugkrijgt.

Is een hashtag DoesLief de oplossing voor naar en onaardig of zelfs kwetsend gedrag? Waarschijnlijk niet de oplossing maar het kan zeker een stuk bewustwording betekenen. Zelf heb ik deze hashtag afgelopen week een paar keer gebruikt. En jij? Heb jij hem al gebruikt of ga je hem gebruiken? Op dit moment zie ik dat de hashtag DoesLief al 700 keer gebruikt is vandaag…

Corrie Jansen

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...