Deze maand staat de nota grondbeleid 2024 op de raadsagenda en is deze week in de commissie Ruimte & Wonen besproken.In deze nota wordt weergegeven hoe wij als gemeente om willen gaan met de ruimte binnen onze gemeentegrenzen.
De afgelopen jaren heeft de gemeente een actief grondbeleid gevoerd. Daar staat Gemeentebelang af vanaf het eerste moment volledig achter. Juist dit actieve beleid heeft ertoe bijgedragen dat er ruimte is ontstaan voor bedrijven om zich verder te kunnen ontwikkelen, met name op bedrijventerrein De Kolk. Maar zeker ook ruimtelijke plannen voor nieuwe woonwijken. Wij hopen dat binnen niet al te lange termijn de nieuwe woonwijk ’t Hul Noord de schop de grond in kan.
Het proces hiervoor is door de gemeenteraad in september 2018 reeds in gang gezet door het voorkeursrecht op ’t Hul Noord van toepassing te verklaren. Genoemd voorkeursrecht heeft een duidelijke link met het eerdergenoemde grondbeleid. Het voorkeursrecht geeft de gemeente de gelegenheid als eerste gegadigde de grond aan te kopen, in dit geval dus voor een nieuwe woonwijk. Bijkomend voordeel is dat op deze wijze prijsopdrijvende speculaties worden vorkomen en er dus minder gemeenschapsgeld mee gemoeid is.
De laatste nota grondbeleid stamt al uit 2017 en het was hoognodig dat deze werd geactualiseerd. Dit met name omdat de regels uit de omgevingswet die per 1 januari is ingegaan en de uitgangspunten van het zg. Didam–arrest* hierin opgenomen dienden te worden. Bovendien is het een verplichting vanuit de financiële kaders van BBV’, het Besluit Begroten en Verantwoorden.
* (In het Didam-arrest formuleerde de Hoge Raad het uitgangspunt dat een overheidslichaam mededingingsruimte moet bieden bij de verdeling van schaarse rechten, tenzij het overheidslichaam op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria mag aannemen dat er slechts één serieuze gegadigde is)
De besproken nota spreekt nu van een dynamisch grondbeleid. Zoals uit voorgaande voorbeelden blijkt heeft de gemeente de afgelopen jaren zelf gronden aangekocht (actief) om zodoende de regierol in handen te hebben. Met de nieuwe nota heeft de gemeente een afwegingskader (zie routekaart) ontwikkeld om zodoende te kunnen bepalen welke rol de gemeente wil spelen… actief, actief faciliterend of alleen faciliterend.
Al met al voldoende redenen voor Gemeentebelang om met de nota grondbeleid 2024 van harte in te stemmen. Dat het nu een dynamisch grondbeleid wordt in plaats van een actief grondbeleid, zal in mijn ogen niet veel veranderen in het tot nu toe gevoerde beleid. Gelukkig maar!
Martin Mol