Echte ondernemers

20 mei 2023

Als je in de media leest over bedrijfsleven of economie gaat het meestal over de grote, bij voorkeur beursgenoteerde, bedrijven. Dat deze er zijn en gezond blijven is zeker belangrijk voor ons allen want zij vullen voor een deel onze portemonnee en de staatskas. Overigens wel jammer dat deze ondernemingen in toenemende mate in handen zijn van buitenlandse bedrijven of investeerders en jammer dat ze, regelmatig onterecht, steeds meer in het nieuws komen als vervuilers en graaiers.

Vaak genoeg wordt echter vergeten dat de motor van onze economie niet deze bedrijven zijn maar juist de MKB-bedrijven. Een kleine 80% van de mensen vindt daar werk, zij bepalen het gezicht van de kern, dorpsstraat of buitengebied en zij hebben binding met de lokale samenleving. Vandaar dat Gemeentebelang als lokale partij altijd een warm hart heeft voor deze ondernemers en veel contact heeft en houdt met de ondernemers en hun verenigingen. Zij dragen veel bij aan onze lokale samenleving en hebben wat Gemeentebelang betreft veel meer beleving bij het bedrijf wat ze hebben en dat ze van voor tot achter kennen daarnaast hebben ze veel meer binding met hun personeel en producten en diensten dan de grotere ondernemingen.

Vandaar dat wij in ons laatste werkbezoek enkele kleine maarinnovatieve ondernemers hebben bezocht die elkaar en ook startende ondernemers helpen. Zij zijn de toekomstige MKB-ers en voor Gemeentebelang verdienen zij alleen daarom al aandacht. Het is voor ons daarnaast ook goed te weten welke initiatieven wij in de gemeente allemaal hebben. Opnieuw is ons opgevallen met hoeveel passie deze starters hun activiteiten oppakken en wat voor ideeën en soms dromen ze hebben. Dat kunnen ze ook hebben want ze werken voor zichzelf, mogen hun eigen fouten maken en zijn verantwoording schuldig aan hun partner en personeel en niet aan hun aandeelhouders. Als je dan terugloopt door de dorpsstraat en de stationslaan, samen een broodje eet bij een lokale bakker en ’s middag met je vrouw nog even fiets via de Kolk en langs de weilanden met koeien maakt dat merk ik dat ondernemend Nunspeet hier een andere dynamiek heeft dan het gemiddelde bankbedrijf of multinational waar ik het overgrote deel van mijn werkzame leven doorbreng. Wellicht minder gepolijst maar wel met wel passie en betrokkenheid. Hier praten we wat Gemeentebelang en mij betreft over de echte betrokken ondernemers!

Marc Konings

Eerdere blogs

Afgehamerd

Afgehamerd

Het werd in een oogwenk in de raad afgehamerd: de financiële verantwoording van de nieuwbouw van sport- en...

Denk mee

Denk mee

Afgelopen weken zijn er door de gemeente in alle kernen inloopmomenten georganiseerd waarop de inwoners mee mochten...

Hoe kan het ook anders!

Hoe kan het ook anders!

Hoe kan het ook anders! Een pakkende titel in het heetst van de strijd als het gaat om de zwevende kiezer over te...