Een hoopvolle kerst

23 december 2023

Afgelopen zaterdagavond was ik met mijn moeder bij het midwinter concert van Muziekvereniging de Harmonie Nunspeet. Ze gaven een prachtig concert, we hebben echt genoten. Volgend jaar bestaat Harmonie Nunspeet 115 jaar en vieren ze dit onder andere met een muziekmarathon. Dit is zeker een concertbezoek waard! Wist u trouwens dat de Harmonie en Gemeentebelang iets gemeen hebben? De oprichter van Gemeentebelang, Jos Lussenburg, was voordat hij de politiek in ging vele jaren dirigent bij de Harmonie. Zo ontdek ik steeds weer nieuwe informatie over ons dorp en haar inwoners..

Tijdens het concert van de Harmonie werden er tussendoor ook sketches uitgevoerd. Eén daarvan ben ik niet vergeten.

Het was Kerstmis 1914 … ergens in de loopgraven in België. Tijdens deze gruwelijke eerste wereld oorlog werd een deel van de menselijkheid teruggevonden. Waar ze de dag daarvoor elkaar nog doodschoten, beslisten Duitse en Britse soldaten uit hun loopgraven te komen. Ze deelden sigaretten, souvenirs en organiseerden een voetbalwedstrijd. In de bossen van het Belgische Ploegsteert hingen Duitse soldaten lichtjes in de bomen en zongen samen met de Britten kerstliederen. Ook al was verbroedering met de vijand strafbaar, deze uitwisselingen gingen door tot januari 1915.

 

Kerst herinnert ons eraan dat er kracht schuilt in verbinding, zelfs wanneer de wereld lijkt te splijten. Deze periode biedt een kans voor empathie en solidariteit, waarbij we niet alleen stilstaan bij onze eigen geluk en plezier, maar ook oog hebben voor het leed van anderen. Of dit nu is ontstaan door oorlog, ziekte of eenzaamheid.

Laten we streven naar een wereld waarin Kerstmis niet alleen een feestdag is, maar ook een belofte van een betere toekomst voor alle mensen, waar ze ook mogen zijn.

En geniet bovenal van je familie en vrienden, net als op elke andere dag van het jaar.

Ik wens jullie fijne feestdagen en een gezond 2024

Korine Koers

 

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...