Een woning verduurzamen, hoe doe je dat eigenlijk?

20 oktober 2018

Het is een “hot” onderwerp. Ik doel dan niet op de buitentemperatuur van deze maand en de voorgaande maanden, maar het verduurzamen van je eigen woning. Net als zoveel inwoners van gemeente Nunspeet heb ik hiermee te maken. Ik ben zelf ook eigenaar van een woning. De woning is gebouwd in de jaren 70 en is in de jaren 90 vergroot tot wat het nu is. Wij bewonen dit huis nu zo’n anderhalf jaar. Toen wij het kochten hadden de vorige bewoners een energierekening van ca. €400,- per maand. Was wel even slikken, want wij waren gewend om ruim de helft minder te betalen. De oriëntatie van het dak t.o.v. zon was gelukkig gunstig en ik zag bij aankoop potentie om dit bedrag naar beneden te krijgen. Maar ja, zo’n woning verduurzamen en van het gas afkrijgen, hoe doe je dat eigenlijk?  

Zonnepanelen en dubbelglas (fase 1)
Laaghangende vruchten laten zich gemakkelijk plukken en dat geldt ook voor het verduurzamen van onze woning. In de eerste maanden na intrek al direct 21 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Goed voor ca. 5500 kWh per jaar. Dit is goed voor ca. 75% van onze huidige energieverbruik. De maandlasten dalen al onmiddellijk met ca. €100-. Met de huidige salderingsregelgeving  en zonne-uren is de terugverdientijd ca. 7 jaar. En goede investering zou ik zeggen.
Ongeveer de helft van de woning had geen dubbelglas. Ik moest de buitenboel toch schilderen dus ook maar dubbelglas laten plaatsen. Dubbelglas merk je direct. Het is een stuk stiller en behagelijke in huis geworden. Weer een paar tientjes per maand bespaard.

Verminderen gasverbruik  (fase 2)
We moeten van het gas af van Den Haag. Da’s makkelijk zeggen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen dit besluit, maar voor heel veel huiseigenaren gaat dit wel een hoofdpijndossier worden. Dit onderwerp spreekt mij sowieso erg aan en daardoor zie ik er iets minder tegen op.
Ons huis had bij aankoop een heteluchtverwarming en een 20 jaar oude gasgestookt badgeiser voor warm tapwater. Vervanging was toch nodig dus de geiser uitgeruild voor een elektrische boiler. De gasbesparing is ca. 300 kuub. Keerzijde is wel dat ons elektriciteitsverbruik met ca. 2500 kWh is toegenomen. Dit 1/3 van ons huidige elektriciteitsgebruik! Warmwater maken met elektriciteit kost dus veel geld, namelijk 2500 x € 0,21 = €525,-. Aardgas gebruiken is beduidend goedkoper, namelijk 300 x €0,65 = €195,-. Niet getreurd, er is een oplossing voor handen om die 2500 kWh naar beneden te krijgen.

We hebben op ons dak nog voldoende ruimte voor een vacuümbuis zonnecollector. Zo’n zonnecollector kan bij zonnige dagen uitstekend warmwater maken. In de kelder past nog wel een vat van een paar honderd liter en deze kan ik serie zetten met de elektrische boiler. De 2500 kWh die we nu “verstoken” krijg ik op deze manier een heel stuk naar beneden. Zomers verbruiken we dan nagenoeg geen elektriciteit meer om warmwater te produceren.

De heteluchtverwarming is een ander verhaal. Dit systeem kan ik niet zomaar verruilen voor een ander verwarmingssysteem. Dit heeft te maken met de inhoud en het ontwerp van het huis. Ik zie op korte termijn wel mogelijkheden om het gasverbruik drastisch terug te dringen zonder dat we helemaal van het gas af gaan. We willen de 1e serieuze stap tot een gasloze woning maken d.m.v. het plaatsen van een lucht-lucht warmtepomp. Deze kan in serie geschakeld worden met de huidige heteluchtverwarming. Je krijgt dan een hybride-oplossing. In het voor- en najaar doet de pomp zijn werk en bij serieus koud weer wordt de heteluchtverwarming bijgeschakeld. En als bonus hebben we er in de zomer een airco erbij. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen.

Zowel de zonnecollector als de lucht-lucht warmtepomp moet er in 2019/2020 komen is het plan.

 

Van het gas af  (fase 3)
Deze fase is voor mij nog een beetje koffiedik kijken, maar ik heb er wel ideeën over. E.e.a. is afhankelijk van hoe fase 2 uitpakt, maar heeft op korte termijn geen haast. We zijn nog niet zomaar van het aardgas af. Kan technisch ook helemaal niet, maar dat is een andere discussie. Ga ik zeker nog een keer blog aan wijden.

Afijn, de volgende maatregelen zouden voor fase 3 zouden aan de orde kunnen komen:

  • Gasverbruik verder verlagen m.b.v. bijvoorbeeld infrarood panelen en\of elektrische radiatoren. Is betaalbaar en eenvoudig te realiseren, maar of dit het ei van Columbus is betwijfel ik.
  • Vervanging van het gasfornuis.
  • Isolatie van het hele huis verbeteren. Dit is in ons geval een zeer ingrijpende en kostbare maatregel.
  • Elektrisch vloerverwarming. Dit is wederom een ingrijpende en kostbare maatregel.

Een goedkope hobby zal het niet worden. Ik verwacht dat fase 1 & 2 bruto al gauw richting de €25.000,- gaat. Pfff, dan ben ik er nog steeds niet.

Mijn wens is om energieneutraal te worden, maar of dat lukt……. Onze energiebehoefte blijft hoog, want een relatief oude en ruime woning op temperatuur houden kost veel energie. We hebben nog ruimte voor zo’n 12-14 zonnepanelen op ons dak, maar ik betwijfel of we dan theoretisch zelfvoorzienend in onze energiebehoefte zullen zijn. Is het dan wel waard? Jazeker, want door de zonnepanelen zal onze CO2-uitstoot en de maandelijkse energielasten behoorlijk dalen. Daarbij verwacht ik dat ons huis waardevaster wordt. Wel zo handig als je het wil verkopen.

Veluwe Duurzaam
Gelukkig zijn er allerlei subsidieregelingen die het netto wat aantrekkelijker maken. De BTW op de zonnepanelen (tot een bepaald bedrag) is aftrekbaar en voor de beoogde zonnecollector en lucht-lucht warmtepomp is een subsidie beschikbaar. Ook is er bij de gemeente Nunspeet tegen een lage rente een duurzaamheidslening aan te vragen. Ik ben al een beetje begonnen te verduurzamen, maar vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven. Wie weet dat het energieloket van Nunspeet https://veluweduurzaam.nl/energieloket-nunspeet u daarbij kan helpen.

Edward Koers

Eerdere blogs

Hoognodig!

Hoognodig!

Toen ik vanaf 2007 tot mijn eerste raadsperiode in 2010 als steunfractielid actief was, overheerste het idee van een...

750!!!  Wonen op ’t Hul Noord

750!!! Wonen op ’t Hul Noord

Wie wil er niet in een passende woning wonen? Passend qua levensfase maar zeker ook passend bij het inkomen. Daarom...