Een zwarte week

17 juli 2021

Een zwarte week, zoveel is wel duidelijk. Het overlijden van Peter R. de Vries schokte, opnieuw, de samenleving. Tegelijkertijd vrezen op het moment van schrijven duizenden huishoudens in Limburg voor wat het water met hun woning en omgeving gaat doen, terwijl over de grens tientallen doden zijn te betreuren. En we zouden het naast alle extra nieuwsuitzendingen haast uit het oog verliezen, maar het aantal nieuwe besmettingen staat weer op een torenhoog niveau, het hoogste van 2021.

Al dat slechte nieuws kan je moedeloos maken. Ruim een jaar geleden, aan het begin van de pandemie, schreef ik namens de fractie een blog. Daarin stond dat het voornemen was om te schrijven over de eikenprocessierups, maar dat het met alles wat tóen op ons afkwam nogal triviaal aanvoelde om te schrijven over die ‘jeukrups’. Ik moest daar aan denken, omdat ik deze week opnieuw het voornemen had (naar aanleiding van dit nieuwsbericht) hierover te schrijven. Opnieuw voelt het onbeduidend.

Maar terugkijkend bedacht ik me dat het niet alleen kommer en kwel was en is. De samenleving heeft, ondanks alle tegenslagen en de wanhoop bij velen, laten zien over uitzonderlijke veerkracht en een bijzonder aanpassingsvermogen te beschikken. Waar alles vorig jaar stil leek te vallen, zijn ‘we’ nu in staat om zoveel mogelijk weer ons gewone leven te leiden binnen de beperkingen. Ondernemers zijn geweldig creatief gebleken, de samenleving solidair. We kopen lokaal in en er is in Nunspeet zelfs een grote hoeveelheid geld ingezameld om noodlijdende ondernemers een helpende hand te bieden. We hebben een ongekende transitie gezien in het op afstand werken en onderwijs bieden, ook al is dat natuurlijk nooit een volledig alternatief voor elkaar fysiek ontmoeten. We halen in grote getale die prik om onszelf en de mensen om ons heen te beschermen. We zien om naar elkaar. Precies waar we bij Gemeentebelang ook voor staan.

In een zwarte week als deze is dat een geruststellende gedachte. De rechtstaat en de vrije journalistiek is geraakt, maar zal zeker niet omvallen. En hoe hoog het water ook komt, we ruimen de rotzooi op en herstellen wat hersteld moet worden. En al zijn de besmettingscijfers nog zo hoog, we laten ze samen ook weer dalen. Een gitzwarte week, maar de volgende wordt beter.

Goed weekend toegewenst.

Pieter-Jan van Rossen

En oja, die eikenprocessierups. Het weer valt misschien wat tegen de laatste tijd, maar op dat vlak was het ons juist gunstig gezind. En daarnaast werpt het Nunspeetse beleid van natuurlijke bestrijding z’n vruchten af. Van die jeukrups winnen we dus ook!

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...