Gas(t)

23 oktober 2021

Je zou de overheid, jouw gemeente als gastvrouw kunnen zien van de inwoners. En als gastheer is het je verantwoordelijkheid dat het je gasten aan niets ontbreekt. Dat je gasten comfortabel kunnen zitten, iets te eten of te drinken krijgen en dat ze niet verrekken van de kou.

De gemeente is eigenlijk in dienst van haar inwoners. Het ambtelijk apparaat, de raad en het college is faciliterend voor haar inwoners en niet andersom. En eigenlijk ken ik mijn gemeente ook zo. Natuurlijk zijn er ook altijd inwoners (gasten) wat ontevreden omdat men niet altijd krijgt wat men wil en ook worden er soms fouten gemaakt maar ik vind dat mijn gemeente een goede gastvrouw is.

Nu het Gas!
Iedereen heeft zo onderhand meegekregen dat de energiekosten explosief stijgen. Gasprijzen kunnen in sommige gevallen vervijfvoudigen. Ga er maar aan staan. Gelukkig heeft de overheid aangegeven dat er een korting van €400,- wordt ingezet voor iedereen die een contract heeft met een energieleverancier. Ook hier kun je wat van zeggen want als je 6x modaal verdient dan zou je het nog zonder die €400,- kunnen redden zou ik denken. Maar om vertraging of stagnatie te voorkomen heeft het Rijk voor deze oplossing gekozen. (volgens mij hebben ze hier lessen getrokken uit het toeslagendrama)

Maar 6x modaal…..er zijn er maar weinig die dat hebben. Ik denk dat meer gezinnen op bijstandsniveau leven en dan heb je straks hoogstwaarschijnlijk een vet probleem door de explosieve energie stijgingen. Mijn aanmoediging is dan ook: kom je echt financieel in de problemen door het gas dan ben je Gast! Meld je dan bij de gemeente.

En als de Gemeente onvoldoende in staat blijkt te zijn om mede te voorkomen dat inwoners in grote problemen komen dan is Gemeentebelang bereid om een lobby in te zetten. Dan gaat ons kerstpakket als eerste naar een noodfonds om de echte minima te ondersteunen. Gemeentebelang zal in ieder geval vinger aan de pols houden.

Martin Juffer

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...