Gemeente, doe hier iets aan!

19 juni 2021

De laatste weken constateren we dat het aantal vernielingen en vandalisme helaas sterk oploopt. Op diverse openbare plekken zoals parken en sportaccommodaties wordt de inventaris vernield en in elkaar getrapt. Gelukkig lees ik dan op verschillende sociale media verontwaardiging en afschuw over dit zinloze gedrag. Ook Gemeentebelang betreurt dit zeer.

Eén van de reacties die ik las: “Gemeente, doe hier iets aan!” Die reactie zette mij wel aan het denken. Volgens mij zijn diegenen die dit gedrag vertonen verantwoordelijk en zouden dus ook in staat moeten zijn om hier iets aan te doen! Bij deze dus ook even tussendoor een oproep aan daders om verantwoordelijkheid te pakken en hier iets aan te doen.

Maar wie is die “gemeente” waar naar verwezen wordt? Is dat de gemeenteraad, de burgemeester, het college, straathoekwerk (overigens ook onderdeel van de gemeente), boa’s of politie? In mijn beleving doen deze instanties al voldoende om de jeugd in het zicht te krijgen en in het gareel te houden. Liever las ik daar waar “gemeente” staat dat er gemeenschap stond!

De gemeente is van ons allemaal dus zou iedere inwoner verantwoordelijkheid moeten nemen. Ouders, een buurman, een lerares of een raadslid, de bakker, de slager en de winkelier. Iedere inwoner heeft zijn/haar eigen rol en verantwoordelijkheid om als gemeenschap de gemeente mooi en leefbaar te houden. Met de vinger naar de “gemeente” wijzen is in mijn ogen dan niet helemaal terecht.

Een mooi initiatief waar wij de laatste tijd wel over lezen is de tot in opkomst zijnde buurt preventie initiatieven. Met name in Elspeet worden door deze mensen uitstekende resultaten behaald. Waakzaamheid, onraad direct delen en handelen leidt tot meer rust en leefbaarheid in de wijk. En dit soort initiatieven kunnen prima tot stand komen in samenwerking met Gemeente, straathoekwerk en politie.

Niet “Gemeente, doe hier iets aan” maar laten we hier als Gemeenschap iets aan doen!

Martin Juffer

 

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...