Gemeente Nunspeet onderzoekt ‘spookwoningen’ na vragen Gemeentebelang

5 februari 2024

Nunspeet – Gemeente Nunspeet gaat onderzoek doen naar zogenoemde ‘spookwoningen’; woningen die niet officieel bewoond zijn, maar waar wel sprake is van onverklaarbaar energieverbruik. Dit naar aanleiding van vragen van Gemeentebelang Nunspeet.

Het gaat om woningen waar langer dan een jaar niemand stond ingeschreven, maar waar sprake is van onverklaarbaar energieverbruik. Fractievoorzitter Pieter-Jan van Rossen: “Iets klopt er dus niet achter de voordeur. Hoewel er ook andere verklaringen kunnen zijn waarom op een bepaald adres niemand ingeschreven staat, zie je door het hele land dat er in een aantal gevallen sprake is van hennepkwekerijen, drugslabs, prostitutie of illegale bewoning.”

Uit een onderzoek van RTL Nieuws, gebaseerd op cijfers van het CBS, bleek dat er ongeveer 30 spookwoningen in de gemeente Nunspeet zouden zijn. Deze woningen bleken na de vragen van Gemeentebelang niet in beeld te zijn bij de gemeente, maar deze ziet nu wel reden dit te onderzoeken. Dit gebeurt onder meer door de Basisregistratie Adressen Gebouwen (BAG) en Basisregistratie Personen (BRP) met elkaar te vergelijken. Een dergelijke vergelijking was al gepland, maar wordt nu met voorrang opgepakt. Van Rossen: “Het is goed dat het college dit voortvarend oppakt, want het is om meerdere redenen een onwenselijke ontwikkeling. Waar er sprake is van illegale activiteit moet er natuurlijk gehandhaafd worden, maar ook bij andere verklaringen moeten we nagaan waarom een woning lang leeg staat of oneigenlijk gebruikt wordt.”

Dat laatste kan volgens fractielid Corrie Jansen niet de bedoeling zijn: “In deze tijd van woningnood is elke woning er één die we goed kunnen gebruiken. Als dan blijkt dat er woningen zijn die langdurig leeg staan of niet worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk om te wonen, is dat natuurlijk jammer. Dat willen we graag aanpakken, maar dan moeten we dat eerst goed in beeld hebben. Dat gaat nu gelukkig gebeuren.”

Eerdere nieuwsberichten

Werkbezoeken

Werkbezoeken

De afgelopen maanden heeft Gemeentebelang diverse interessante en zinvolle werkbezoeken afgelegd. Het is niet alleen...