Gemeentebelang bekijkt betaalbaar en duurzaam woonconcept

9 februari 2023

Nunspeet – De gehele fractie van Gemeentebelang is op werkbezoek geweest bij het bouwbedrijf Jorritsma in Bolsward, waar zij kennis konden maken met het betaalbare en duurzame bouwconcept dat dit bedrijf heeft ontwikkeld. Het feit dat een volwaardige woning significant goedkoper kan worden gerealiseerd dan traditionele bouw, en ook nog zeer laag energieverbruik kent, kon rekenen op veel enthousiasme bij de fractie.

Via Hulshorster Jacob de Zwaan hoorde Gemeentebelang van dit concept. Een woning die in de fabriek voorbereid wordt en in een paar dagen geplaatst kan worden. Inclusief grond kan deze woning op de markt komen voor bedragen tussen de 200.000 en 250.000 euro. Raadslid Corrie Jansen: “Het bijzondere wat deze woning betaalbaar maakt zijn de decentrale units die voor verwarming, warm water en verse lucht zorgen. Zo hoeven er niet door de gehele woning leidingen te komen en dat scheelt al snel tienduizenden euro’s.”

De fractie bekeek een mooie starterswoning met twee ruime slaapkamers en badkamer. De woning wordt met zelfopgewekte stroom voorzien van warmte en warm water. Het verbruik is enorm laag door de innovatieve wijze waarop de woning geïsoleerd is. Steunfractielid Daniëla Koster: “De gebruikte units komen uit Duitsland en Oostenrijk, waar dit beproefde product al geruime tijd gebruikt wordt. Een bijkomende voordeel is dat er geen dure installaties nodig zijn.”

Gemeentebelang zou dit soort concepten graag in de gemeente toegepast zien worden om zo onze jongeren en starters aan een woning te helpen en roept betrokken partijen op om ook kennis te maken met het concept.

Eerdere nieuwsberichten

Werkbezoeken

Werkbezoeken

De afgelopen maanden heeft Gemeentebelang diverse interessante en zinvolle werkbezoeken afgelegd. Het is niet alleen...