Gemeentebelang fel tegen mogelijke massale bomenkap A28

7 september 2019

Nunspeet – Gemeentebelang Nunspeet is fel tegen de plannen van Rijkswaterstaat om de middenberm en bermen van de A28 tussen Wezep en Harderwijk leeg te kappen. Om dit kracht bij te zetten wil de lokale partij actie ondernemen, o.a. door het inzamelen van handtekeningen.

Gemeentebelang is blij met het initiatief van de verantwoordelijk wethouder Marije Storteboom om, samen met andere gemeenten, te proberen dit proces te beïnvloeden. De handtekeningenactie is dan ook bedoeld om dit initiatief kracht bij te zetten.

Raadslid Pieter-Jan van Rossen benadrukt dat ook Gemeentebelang veel waarde hecht aan verkeersveiligheid. “Dat gaat voor alles, absoluut, maar langs ongeveer elke meter snelweg in Nederland staan vangrails, behalve hier op de Noord-Veluwe. Als veiligheid in het geding is, waarom wordt bijvoorbeeld daar dan niet eerst naar gekeken. We hebben hier een uniek en uitermate herkenbaar stukje snelweg. Het is als je hier rijdt niet te missen: je bent op de Veluwe. Dat is iets wat we echt niet zomaar kwijt willen.”

Gemeentebelang sluit bomenkap op enkele plekken zeker niet uit, maar ziet graag terughoudendheid en maatwerk: “In een verklaring deze zomer gaf Rijkswaterstaat nog aan elk stukje snelweg individueel te bekijken, noemde het zelfs maatwerk. Dat dan nu de conclusie is dat overal alles maar weg moet is onacceptabel. Het is geen gezicht en écht nergens voor nodig. Rijkswaterstaat verzekert dat er geen sprake is van kaalslag, maar dat is het zeker wel.”

De plannen zijn ook nog eens uitermate vaag, wat volgens het raadslid doet vermoeden dat er nog onvoldoende is nagedacht over de plannen en gevolgen: “De ene dag lezen we dat elk stukje snelweg individueel wordt bekeken, even later dat alles tussen Oldebroek en strand Nulde gekapt wordt. En in de communicatie lijkt het alsof alleen naaldbomen worden gekapt, maar er wordt ook aan weerzijde een 13 meter brede calamiteitenstrook gecreëerd. Daar én in de middenberm gaat dus écht alles weg. ”

Volgen van Rossen zoekt Rijkswaterstaat de makkelijke weg: “Het lijkt erop dat voor de simpele en goedkope oplossing wordt gekozen door alles te kappen. Dat wordt dan onderbouwt met diverse argumenten, maar als je daar kritisch naar gaat kijken zijn er echt alternatieven te vinden. Dit plan komt op ons ondoordacht over. Dat dreigt nu ten koste te gaan van het visitekaartje van de Noord-Veluwe. Bovendien is het niet meer te uit te leggen: per oktober gaat de maximum snelheid op deze weg naar beneden om uitstoot terug te dringen en tegelijkertijd kappen we honderden vierkante meters bos weg langs diezelfde snelweg.”

Als ander argument wordt het risico op natuurbrand aangehaald, of eigenlijk de kans dat dit over de snelweg slaat. Door de bermen te kappen zou er een bredere corridor ontstaan. Volgens Van Rossen is ook hier wel op af te dingen: “De bredere corridor zal wellicht een aantal risico’s verkleinen, maar tegelijkertijd kan een natuurbrand met een beetje wind over honderden meters overwaaien. Dit helpt daar dan niets tegen. Bovendien is het ene naaldhout het andere niet en kan je met een goed gemengd bos heel goed bepaalde risico’s beheersen. Investeer daar dan in.”

Eerdere nieuwsberichten

Column Huis aan Huis: Begrip

Column Huis aan Huis: Begrip

Onderstaande column schreef ons steunfractielid Thomas van den Hoorn afgelopen week voor de Nunspeet Huis aan Huis...