Gemeentebelang uit zorgen over bomenkap

7 juli 2019

Nunspeet – Gemeentebelang Nunspeet heeft aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de boskap in de gemeente Nunspeet. Van diverse inwoners kwam er al langere tijd verontruste signalen binnen  bij de lokale partij over de hoeveelheid bomen die gekapt worden en de manier waarop dit gedaan wordt.

Er wordt op verschillende plekken flink gekapt en daarbij wordt vaak zwaar materieel gebruikt. Dit heeft vaak flinke vernieling van de bodem tot gevolg”, aldus raadslid Pieter-Jan van Rossen. Hij vervolgt: “Tegelijkertijd horen we van natuurbeheerders dat het niet goed gaat met de natuur op de Veluwe. Recent bleek dat de provincie en beheerders op bepaalde plaatsen liever geen wandelaars en mountainbikers hebben omdat die schade toe zouden kunnen brengen.”

Voor Gemeentebelang zijn deze twee verhalen moeilijk met elkaar te rijmen aldus het raadslid: “Enerzijds mountainbikers willen weren, maar tegelijkertijd met zwaar materieel onderhoud uitvoeren. Ik snap goed dat inwoners daar moeite mee hebben. ”

Recent heeft Natuurmonumenten bekend gemaakt minder bomen te gaan kappen, omdat de leden niet achter het grootschalig kappen stonden. Volgens het raadslid een belangrijk signaal dat goed onderhoud en het bevorderen wat biodiversiteit wel degelijk mogelijk is met minder bomenkap. “Gemeentebelang is zeker niet tegen het kappen van bomen, we begrijpen heel goed dat dit soms nodig is. Het zit hem in de grootschaligheid en de wijze waarop het uitgevoerd wordt. Volgens ons zou dit beter moeten kunnen. “

Ook is het volgens het raadslid heel goed mogelijk dat de huidige manier waarop gemeente en Staatsbosbeheer met de Nunspeetse bossen omgaan nut en noodzaak heeft, maar dan is het belangrijk dat dit goed uitgelegd wordt: “Wij signaleren de zorgen van inwoners en gasten van onze Gemeente en kunnen dit zelf ook niet goed uitleggen. Laat Staatsbosbeheer en het college dan uitleggen waarom zaken gaan zoals het gaat.”

Eerdere nieuwsberichten

Column Huis aan Huis: Begrip

Column Huis aan Huis: Begrip

Onderstaande column schreef ons steunfractielid Thomas van den Hoorn afgelopen week voor de Nunspeet Huis aan Huis...