Het beste

22 april 2023

Donderdag was daar dan eindelijk het nieuws: Nunspeet heeft –nu definitief- een nieuwe burgemeester. Althans, nieuw is ze natuurlijk al niet meer, maar ze wordt nu voorgedragen als kroonbenoemde burgemeester zoals dat heet en wordt dan voor minimaal 6 jaar de burgermoeder van Nunspeet.

En de veelgehoorde vraag: waarom duurt dat dan allemaal zo lang? Ik schreef eerder een weblog over de procedure die gevolgd moet worden, waarin ik het hele stappenplan uitleg. Maar kort samengevat: we hebben wetten en regels te volgen. De benoeming van een burgemeester gaat stapsgewijs en zorgvuldig en dat heeft dus tijd nodig. En bovendien, zoals onze fractievoorzitter (ook voorzitter van de vertrouwenscommissie, da’s zeg maar de selectiecommissie die de kandidaat voordraagt)  dat treffend zei in de vergadering: Nunspeet verdient dat zorgvuldige proces om tot de beste burgemeester te komen, de profielschets droeg niet voor niets de titel ‘De beste burgemeester’. Toeval bleek dat ze al die maanden al (tijdelijk) op de burgemeestersstoel zat.

Het beste voor Nunspeet dus, eigenlijk iets waar we altíjd mee bezig zijn. Dat betekent voor ons ook een gezonde cultuursector. Ook daar maken we, zo is donderdag besloten, een grote stap vooruit. Gemeentebelang is erg blij dat, ondanks dat het van ons zelfs nog wel een onsje meer mocht zijn, de raad heeft besloten substantiële middelen (lees: voldoende geld) vrij te maken om de cultuursector de steun te geven die het nodig heeft. Cultuur is, in al haar schakeringen, een essentieel onderdeel van onze samenleving en in die van Nunspeet in het bijzonder. In moeilijke tijden, zo hebben we in Nunspeet bewezen, zorgen we voor elkaar. Dus ook voor deze sector. Daar waren alle partijen, behalve één, het over eens.

Maar waarom is zo’n ‘linkse hobby’ nou zo belangrijk dat er publiek geld heen moet gaan? Fractiegenoot Korine Koers omschreef het mooi: “Het draagt bij aan het vormen van een cultureel identiteit van onze gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het dialect dat wij hier spreken, beroepsgroep of religie. Ze helpen tradities en normen in eer te houden en deze over te dragen naar volgende generaties. Deze culturele identiteit maakt dat je je verbonden voelt met je dorpsgenoten.”

Daarnaast wellicht net zo belangrijk, het is een deel van ons product. Als gemeenschap leven we voor een groot deel van onze gasten. En onze kunst- en cultuursector is het uithangbordje voor ‘Nunspeet Kunstenaarsdorp’,  waar we ons mee onderscheiden van andere gemeentes in de regio. Dat belang is niet te onderschatten voor heel veel inwoners. Wij weten dus zeker dat een gezonde ondersteuning hiervan het beste is voor Nunspeet. En zo proberen we, elke dag weer, de beste keuzes te maken.

 

Pieter-Jan van Rossen

 

 

 

 

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...