De afgelopen week is Gemeentebelang een handtekeningenactie gestart tegen de voorgenomen massale bomenkap langs de A28. Met name op social media nam deze actie al gauw een vlucht; honderden keren werden onze berichten gedeeld, duizenden keren gelezen. Honderden keren werd er ook getekend, vaak ook door mensen uit alle hoeken van ons land. Tekenend: allemaal kennen ze dat ene prachtige stukje snelweg. In onze berichten spraken we dan ook vaak van ‘Het visitekaartje van de Noordwest-Veluwe’ en dat was niet zomaar. De groene corridor waar de A28 in onze regio doorheen kruist is uitermate herkenbaar, bekend en bij uitstek onderdeel van ons recreatief product en natuurwaarde.
Bij zo’n licht activistische manier van aandacht vragen is natuurlijk wel de verleiding groot om zaken te overdrijven, groter te maken of uit z’n verband te halen. Daarom kozen we nadrukkelijk om wel het héle verhaal te vertellen, ook de nuance te zoeken. Bijvoorbeeld dat ook wij veiligheid voorop willen stellen. Dat ook wij niet per definitie tegen bomenkap zijn en ook niet uitsluiten. Het is heel goed mogelijk dat op bepaalde plekken de veiligheid van mens, dier en infrastructuur vraagt om het uitdunnen of weghalen van stukjes bos langs of tussen de snelweg. Maar niet overal en alles, dat is namelijk echt níet nodig. Maatwerk vragen we, per stukje snelweg kijken wat nodig en mogelijk is en daar een plan voor maken.
Jammer is het dan om te constateren dat betrokken instanties níet dat hele verhaal vertellen. Namelijk dat er wel degelijk alternatieven zijn. Ze wel regelmatig het woord ‘maatwerk’ in de mond nemen, maar vervolgens één generieke oplossing toepassen van Oldebroek tot voorbij Harderwijk. Dat er wel alternatieven zijn om risico’s te beheersen, maar die wellicht meer geld en moeite kosten en daarom dus links zijn blijven liggen. Dat als je praat over natuurbrandpreventie niet zozeer het terrein het echte probleem is, maar menselijk handelen, zo’n 70% van de natuurbranden ontstaat namelijk door menselijk handelen, en dat je daar óók in kan investeren. Er wordt verzachtend gesproken dat er een plicht tot herplant van bomen is opgenomen, maar terloops toegevoegd dat dit ook op hele andere plekken mag plaatsvinden.
Het plan zoals het er nu is en verkocht wordt door Rijkswaterstaat en de minister, is niet het hele verhaal. We roepen op het hele, eerlijke verhaal te vertellen. De volledige afweging te maken en het maatwerk, wat vooraf beloofd werd, ook daadwerkelijk toe te passen. Dan zijn deze rigoureuze plannen allemaal niet nodig.