Het is ingewikkeld!

8 mei 2021

Drugsgebruik in de gemeente Nunspeet is iets waar we het liever niet over hebben. Ontkennen of bagatelliseren is makkelijk want dan ben je er snel mee klaar. Gemeentebelang kijkt hier toch wat genuanceerder naar. Drugsgebruik is er wel degelijk! En alle hulp, voorlichting en preventie is niet alleen welkom maar noodzakelijk. Gelukkig zijn er de laatste tijd meerdere initiatieven ontstaan om ondersteuning te bieden. Bijzondere Buddy is er daar één van en daar willen wij graag wat aandacht aan geven. Maar het blijft ingewikkeld.

Een gram coke wordt in een wikkel aangeboden. Dan is die coke dus ingewikkeld. Dit proces wordt ook soms met 3MMC gehanteerd. 3MMC is dus ook ingewikkeld als zijnde in de verpakking.

Maar 3MMC is veel ingewikkelder dan cocaïne. En dan hebben we het bij Gemeentebelang natuurlijk niet alleen over de verpakking. Voor diegene die nog onbekend is met 3MMC zou ik eigenlijk alleen willen zeggen: ‘Hou dat zo!’ 3MMC is een NPS wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Het wordt ook wel 3M of Poes genoemd. 3MMC is vanaf 2012 op de markt. De eerste jaren was er niet veel onderzoek naar gedaan dus ook niet veel duidelijk over de effecten van deze, helaas nog vrij verkrijgbare stof. Waarom helaas? Omdat inmiddels vanuit gebruikerservaringen veel meer bekend is en die zijn vaak gruwelijk. Gebruikers van 3MMC die gevoelig zijn voor verslaving zijn flink aan de beurt met dit middel. Ontwrichting van je leven en van de mensen om je heen maken dat dit middel in negatieve zin overheerst. Met alle nare gevolgen van dien.
Waarom is die shit dan nog gewoon verkrijgbaar vraag je je af. Ook dat ligt ingewikkeld. Iets op de verboden middelen lijst krijgen is in ons land al een probleem vanwege wetgeving maar tegelijk vraag ik mij dan weer af of we er met een verbod ook zijn. Verbieden we dit middel dan is er binnen no-time weer een ander middel beschikbaar wat misschien nog heftiger is. Soms weet ik het ook gewoon niet.

Blij was ik daarom ook dat ik op Facebook een bericht voorbij zag komen deze week over de Bijzondere Buddy. Ervaringsdeskundigen die dit middel (langdurig) hebben gebruikt en flink in de problemen zijn geraakt hebben de weg terug weten te vinden naar een beter bestaan. En de gedane ervaringen willen ze gaan inzetten om als, Bijzondere Buddy hulp en ondersteuning te bieden voor mensen die worstelen met de afhankelijkheid van dit middel.

Wil je meer weten over dit prachtige initiatief? www.bijzonderebuddy.nl

Martin Juffer

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...