Het nieuwe normaal?

5 september 2020

We hebben de afgelopen maanden, zeker ook in Nunspeet heel veel persoonlijk, sociaal en economisch leed gezien. De verwerking daarvan en de economische crisis zitten we nu middenin en sommigen zeggen, beginnen we pas aan. Allerlei zekerheden zoals goede zorg in verzorgingstehuizen, lekker op een terras zitten, waardig afscheid nemen van dierbaren, alles werd ineens anders. Dat moet nu een beetje gaan normaliseren onder het kopje: “”het nieuwe normaal” Wat een uitgekauwd begrip is dat inmiddels geworden. Vanaf het moment dat de corona pandemie in Nederland echt toesloeg hebben wij als fractie aangegeven dat we tijdelijk geen weblogs zouden schrijven omdat er op dat moment echt belangrijkere zaken aan de orde waren dan de Nunspeetse politiek. Overigens hebben we ook de andere fracties kunnen bewegen zich wat terughoudender op te stellen omdat het niet past om in zo’n crisis te gaan uitdragen dat deze beter links of rechtsom of gereformeerd of katholiek aangepakt moet worden. De gelederen zijn op dat moment direct gesloten. Overigens iets wat bij Gemeentebelang prima past maar de aanleiding was wel heel ernstig. Uiteraard zijn er wel regelmatig Corona-updates verschenen uit het gemeentehuis. Zo hoort het ook!

Ook al zijn we zeker nog niet van Corona af: sommige zaken liepen en lopen normaal (daar is de term weer) door: We hebben dan ook in de afgelopen maanden veel (belangrijke) besluiten kunnen nemen: bijvoorbeeld het realisatiebesluit Stationsomgeving, goedkeuring van de concept RES (Regionale Energie Strategie) en de lijst dynamische woningbouw (er moet nou eenmaal gebouwd worden!) en de onderliggende meerjarenbegroting (er moet ook nog steeds betaald worden).

Op dit moment lijkt het erop dat we in Nederland het virus redelijk onder controle hebben maar niemand weet voor hoelang. We gaan dus binnenkort weer gewoon vergaderen (wel op 1.5 meter natuurlijk) en de eerste politieke uitingen staat alweer in de Huis-aan-Huis en social media. Toch nemen we wel goede elementen uit de afgelopen maanden mee naar de nieuwe tijd:

  • efficiënter vergaderen is vaak ook effectiever: minder praten om het praten maar vragen stellen over echt relevante onderwerpen
  • het werkt wellicht prettiger maar je hoeft niet altijd fysiek bij elkaar te komen om zaken te bespreken, gebruik van de beschikbare techniek helpt daarbij.
  • bij politiek hoort profilering om je standpunten helder te maken maar het is niet altijd wenselijk of zinvol. Zoek elkaar op (zie hiervoor ook het vorige punt) voor de beste resultaten.

Kortom: Het oude normaal en het ontstane leed moeten we niet vergeten maar we zullen voorlopig moeten wennen aan het nieuwe normaal inclusief 1.5 meter afstand, mondkapjes en de nodige beperkingen en onzekerheden. We moeten toch gewoon samen door, ook in de politiek. Wij gaan dus verder waarmee we al bezig waren en zullen u de komende tijd via weblogs en andere (social) media weer op de hoogte houden van voor u relevante zaken en onze activiteiten en meningen.

Ik zou bijna zeggen: Laten we elkaar goed vasthouden, maar dat mag nou net weer niet!

Marc Konings

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...