Hoe kan het ook anders!

17 november 2023

Hoe kan het ook anders!

Een pakkende titel in het heetst van de strijd als het gaat om de zwevende kiezer over te halen om op jouw partij te stemmen. En in de laatste week voor de daadwerkelijke verkiezingen zou het ook logisch zijn om hier een blog aan te wijden. Zet je radio, TV of internet aan en je komt geheid een partij, interview of verkiezingsprogramma tegen waar de gevestigde partijen (hopeloos) proberen om kiezers binnen te halen. Ik zou wel 66 keer een stemadvies kunnen geven maar ik wil het graag hebben over het welzijn van de jongeren in Nunspeet.

Het volgende onderwerp is minstens zo belangrijk en gaat over Welzijn en Jongeren.
Veel, echt veel jongeren in onze gemeente lopen vast. Je zal, als jongere maar op moeten groeien in 2023. Dat is echt niet te vergelijken met opgroeien in de jaren 70 of 80. De kracht van de sociale media is voor onze jeugd zo ongelooflijk aantrekkelijk en tegelijk ook zo gevaarlijk. Weerstand bieden aan de likes, tiktok, snapchat en ik weet niet wat er allemaal nog meer is…..het is niet te doen voor de jeugd.

Sociale media is een verdienmodel. De makers en ontwikkelaars hebben geen enkel belang bij het welzijn van de kinderen. Echt geen enkel belang! Het is een verdienmodel en zo veel mogelijk geld maken heeft de hoogste prioriteit. Dat jongeren door sociale media verzuipen, vereenzamen en minder goed ontwikkelen maakt Meta echt geen ruk uit.

Maar gelukkig hebben we een goed functionerend hulpverleningsstelsel. Ook voor onze jongeren.
Dreigt een jongere echt te ontsporen dan kan je via de huisarts terecht bij het CJG. Maar dan, Wachtlijsten! Het kan zo maar maanden duren voordat er daadwerkelijk adequate hulp op gang komt. En als het water al aan de lippen staat dan is maanden echt lang hoor.
Daarom vindt Gemeentebelang het zo belangrijk om Welzijn en Jeugdhulp meer aan elkaar te verbinden.
Welzijn Nunspeet, en dan met name SWN en het Venster zijn heel goed in staat om jongeren op te vangen en te begeleiden. Bij SWN werken een aantal goed gekwalificeerde jongerenwerkers die prima in staat zijn om een ‘wachtlijsttijd’ te overbruggen. En ook het Venster voorziet in een programma voor jongeren.

Hoe kan het ook anders ?
Betrek welzijnsorganisaties bij de intake van het CJG. Zodra een jongere een aanmelding/intake heeft bij het CJG gaat de wachttijd in. Als we Welzijnswerk bij deze aanmelding/intake integreren kan al een aanbod gedaan worden aan de jongere (en daarbij het gezin ontlasten) om wat meer lucht te krijgen. Kost relatief weinig en kan van groot betekenis zijn.

Kan het ook anders? Gemeentebelang denkt mee over innovatieve en preventieve ontwikkelingen.

Martin Juffer.

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...