Ieder huisje heeft zijn kruisje

25 juni 2022

In ieder huisje is wel eens wat aan de hand. Je hangt de vuile was ook niet buiten. De laatste twee en een half jaar staat de wereld op zijn kop. Corona is hier ook één van de oorzaak. Nudat alles weer een beetje aan het opkrabbelen is zien wij de schade wat corona heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld dierbaren verloren, mensen die nog herstellende zijn, thuis zitten of financiële problemen. Corona heeft een diep spoor achter gelaten.

De druk, kleine en grote irritaties in sommige huishoudens nemen toe. Kinderen die langer thuis blijven wonen i.v.m. woning tekorten. Ouderen die meer hulp behoeven. De hulp vraag naar mantelzogers. Psychische problemen, te laat of geen hulp doordat er te korten zijn in de zorgsector. Drank en drugs problemen onder jongeren en ouderen.

1,2 miljoen mensen van 16 jaar en ouder gaven begin 2021 aan in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van een vorm van huiselijk geweld. Bij 820.000 personen had dit een structureel karakter, dat wil zeggen dat ze (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks te maken kregen met huiselijk geweld. Van seksueel geweld, binnen of buiten de huiselijke kring, werden 1,6 miljoen 16-plussers slachtoffer. 185.000 personen maakten dit structureel mee. Dat blijkt uit de Prevalentie monitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld die het CBS heeft uitgevoerd op verzoek van het WODC. Bron: CBS

De berichten van het journaal, in de kranten en op sociaal media zijn schrijnend. Huiselijk geweld kent vele vormen en maten. Over het algemeen denken mensen dat huiselijk geweld letterlijk genomen moet worden. Dat dus geweld moet plaatsvinden in huis om als huiselijk geweld te worden gezien.

Welke soorten huiselijk geweld zijn er?

Sexueel geweld, fysiek(lichamelijk) geweld, emotioneel (geestelijk) geweld, financiële uitbuiting, eergerelateerdgeweld, kindermishandeling gasligting (is een vorm van manipulatie, narcistische trekken), stalking, mannenmishandeling.

Huiselijk geweld in de vorm van financiële uitbuiting of oudermishandeling.

Huiselijk geweld kan men ook denken aan een ouder die mantelzorg nodig heeft en dat van één van de kinderen krijgt doormiddel van boodschappen te halen en van het geld ook eigen boodschappen haalt.

Huiselijk geweld in de vorm van kindermishandeling.

Een echtpaar dat regelmatig tegen elkaar schreeuwt waar de kinderen bij zijn. Ook dit is een vorm van huiselijk geweld. Wanneer partners even flink discussiëren is prima, maar voor een kinderen gaat dit niet goed in hun hoofd. Het brein van de kinderen slaat dit anders op. Hier voelt het kind in zijn eigen huis niet veilig.

Huiselijk geweld in de vorm van emotioneel geweld.

Wanneer een partner de ander elke dag vertelt dat zij te dom is. Dat diegene niets kan en niets waard is.

Huiselijk geweld in de vorm van buitensluiting.

Echtgenoot komt thuis na een werk weekend en merkt dat de sloten zijn verwisseld. Hij kan zijn eigen huis niet meer in.

Professional die thuiszorg geven en bij gezinnen komen waar ouders psychische problemen hebben.  Dat de ouders niet in staat zijn de kinderen op te voeden en te verzorgen. De professional ziet dat de kinderen verwaarloost worden. Hier is sprake van kindermishandeling. In dit geval zou de professional hulp in kunnen roepen van “Veilig Thuis.” Veilig Thuis kunnen advies en ondersteuning bieden.

Wij van Gemeente belang willen graag Veilig Thuis onder de aandacht brengen, zodat slachtoffers en of getuigen van huiselijk geweld weten waar zij terecht kunnen.

Wat verstaat men onder huiselijk geweld?

Bij huiselijk geweld wordt geweld uitgeoefend door een nabije bekende van het slachtoffer(deze dader komt uit huiselijke kring) Het geweld hoeft niet thuis plaats te vinden.

Wie en wat kan je helpen.

Veilig Thuis.

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld.

Wat gebeurt er als je Veilig Thuis belt.

Bel gratis 0800-2000 je kan ook bellen of chatten met de kindertelefoon en je krijgt een medewerker aan de lijn.
De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen.
De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen.
Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de medewerker van Veilig Thuis je helpen om een melding te maken van vermoedens. Dit kan anoniem.
Op basis van melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roepen ze de hulp in van lokale hulpverleners, zodat het gezin geholpen kan worden.
Als je melding maakt,vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

(bron: site Veilig Thuis)

Petra van Olst-Dekker

Eerdere blogs

Retourtje Groningen

Retourtje Groningen

Afgelopen week ben ik met de trein op stap geweest. Het was volgens mij zo’n 37 jaar geleden dat ik van de diensten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Eind juni ben ik benoemd als raadslid en ben ik op de, inmiddels een jaar onderweg, rijdende trein gestapt, door...