Inclusief

30 juni 2018

thumbnail_team-386673_960_720Ben je voor België, Marokko of toevallig voor Zweden of toevallig voor Duitsland? In deze tijden van het WK-voetbal zijn dat veelgehoorde vragen. Niet dat iedereen nou met voetbal bezig is of hoeft te zijn maar wie de laatste weken de WK-voetbal heeft gevolgd heeft het zien gebeuren: ineens is er eenheid binnen de deelnemende landen en zelf als je als land niet meedoet mag je als groep toch ergens mee verbonden voelen. Hoewel we natuurlijk graag weer de oranje spullen uit de kast hadden gehaald hebben kijken veel mensen in Nederland toch naar de wedstrijden, hebben een favoriet en vaak een prettig gespannen gevoel omdat ze toch lekker met een ander land mee kon juichen en huilen! Jammer genoeg duren dit soort evenementen in de regel maar een paar weken en is daarmee het effect tijdelijk.

In het algemeen is het, we zijn nou eenmaal sociale wezens, voor iedereen erg belangrijk dat je ergens bij hoort en dat ieder mens deel uitmaakt van een groter geheel. Daarom is Gemeentebelang erg blij dat in Nunspeet heel veel verenigingen en clubs zijn die sport en cultuur centraal stellen. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden om op basis van je ergens voorkeur je aan te sluiten bij een groepje gelijkgestemden. Denk aan de voetbalclubs, tennisclubs, de Harmonie, de vrije academie en Veluvine Cultuur. Al deze verenigingen en clubs zorgen ervoor dat mensen om een bepaald thema bij elkaar komen en ergens samen van genieten of mee bezig zijn. Dit, en natuurlijk het biertje achteraf, zorgt voor binding en verbinding en voorkomt dat mensen isoleren en/of langs elkaar heen leven. Als ik ergens in Nunspeet rondloop kom ik altijd wel mensen tegen van mijn hardloopclub, de politiek of Veluvine. Mijn vrouw wordt zeer regelmatig enthousiast toegezwaaid en aangesproken door het Cliënten van de Stek en de Cocon. Dat maakt het leven wel zo gezellig!

Gelukkig is, zeker gegeven de omvang van onze gemeente, het aanbod van verenigingen zeer fors en divers. In vele andere gemeentes is het aanbod niet zo fors en is het dus eenvoudig om, als je dat wilt, weg te duiken en sociaal te isoleren. Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen erbij kan horen: de zogenaamde inclusief- (daar is de titel dus weer!) maatschappij, Wij stimuleren dan ook van harte dat mensen zich oriënteren op het verenigingsleven en bij voorkeur lid gaan worden. Tevens faciliteren wij van harte initiatieven op dit gebied.

Kortom: inwoners en verenigingen zoek elkaar op en zorg voor samenhang in de samenleving, dan bereiken we meer met en voor elkaar! Gezien het aanbod van verenigingsleven in Nunspeet en het enthousiasme waarmee dit gepaard gaat hoef je niet langs de kant te staan! Aan ons programma en het coalitieakkoord zal het in ieder geval niet liggen: wij gaan ervoor!

Marc Konings

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...