Inhoud en betrekking

8 december 2018

Sinterklaas is het land weer uit met zijn knechten. (mag ik knecht zeggen overigens?)
En volgens mij is de beste man blij en opgelucht dat ie weer mocht gaan. Ik zag met regelmaat een verwarde Sinterklaas. De man had geen idee in wat voor een land hij de laatste paar jaar is terechtgekomen. Nu hadden we ook de discussie over de kruidnoten met VOC-kruiden. Je zag hem murmelen: ‘ik snap geen pepernoot meer van dat hele Nederland’.

Volgens mij is de oorzaak van de verwarde Sinterklaas dat wij het bijna niet meer voor elkaar krijgen om een waardige discussie met elkaar te voeren. Standpunten uitwisselen, opvattingen delen, meningen uitten, het kan niet meer op een waardige en fatsoenlijke manier.
Mensen en groepen staan direct tegenover elkaar en veroordelen en beoordelen waar het maar kan. Heb je een afwijkende opvatting dan deug je niet! Persoonlijk volg ik veel nieuwsprogramma’s en lees ik dagelijks de krant en eerlijk gezegd gaat er geen dag of pagina voorbij of er staat wel een groep tegenover elkaar. Van klein tot groot, op het schoolplein wordt je vanzelfsprekend omgegooid of uitgescholden als je anders denkt en in Parijs is er bijna sprake van een burgeroorlog. Het ene leger verschanst in het parlement en het andere in gele hesjes en brandende fakkels door de binnenstad. Ik heb geen mening over datgene waar de gele hesjes voor staan (of voor vechten) dus ik ben ook niet voor of tegen.

Wel is duidelijk dat we het onderscheid nog maar moeilijk kunnen maken tussen inhoud en betrekkingsniveau. We kunnen moeilijk de conclusie trekken dat een andere opvatting oké is en dat we de persoon in waarde laten. Heb je een afwijkende mening, dan deug je dus ook niet meer. Ik realiseer mij goed dat ik nu chargeer maar ik zie wel een trend.

In de fractie van Gemeentebelang verschillen we ook soms van mening over een onderwerp. Zou gek zijn als dat niet zo is. Maar we houden elkaar wel vast! We zullen collectief moeten blijven denken en handelen omdat daar de kracht van het bereik in zit. Discussie en verschil van mening is prima maar als persoon houden we de ander hoog. Graag willen we dat in deze samenstelling nog lang blijven doen.

Martin Juffer

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...