Is DUO koop een oplossing voor woonstarters?

24 oktober 2020

Uit veel onderzoek maar ook uit gesprekken met jullie weten we dat onze starters graag verder willen met hun leven in Nunspeet maar heel moeilijk de woonmarkt op komen. Dit heeft een aantal oorzaken zoals weinig aanbod, hoge prijzen en een hypotheek die je niet zomaar krijgt.

Ook al is dit een moeilijk probleem willen wij ons hier niet bij neerleggen en blijven wij meedenken wat oplossingen zouden kunnen zijn.

Platformwoonstarters

Anderhalf jaar geleden heb ik, na een congres, met een aantal personen contact gehouden omdat wij ons allemaal zorgen maakten over de mogelijkheden van woonstarters om de woonmarkt op te komen. Dit resulteerde in de oprichting van het platform woonstarters, een initiatief van de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) in co-creatie met o.a. BPD (Bouwfonds Property Development), de Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis, Vereniging Nederlandse Gemeenten,  ikbouwbetaalbaar, Urbannerdam, Tiel, provincie Limburg en Gemeentebelang Nunspeet. Een jaar lang hebben wij elke twee maanden een digitaal magazine op internet geplaatst over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op het vergemakkelijken om aan een woning te komen.

Duo koop

Financiering, verhuur, bouwen zijn zo wat onderwerpen waar een magazine over gemaakt is. Over alle onderwerpen zijn een aantal beproefde voorbeelden geplaatst. Een voorbeeld wat in onze ogen prima in Nunspeet zou passen is het concept DUO koop. Dit concept is door de belastingdienst, de NHG en de SVn als een betrouwbaar product beoordeeld. Jij koopt het huis en een fonds koopt de grond. Op deze manier kun je tot 6x je jaarsalaris als hypotheek krijgen wat al meer is dan de 4x jaarsalaris wat nu gebruikelijk is. Als starter kun je een aanvraag voor een starterslening doen wat een maximale bijdrage van €35.000 kan opleveren. Dit samen zorgt ervoor dat je een woning kunt kopen en per jaar pacht betaald over de grond. Ga je meer verdienen dan kun je de grond eventueel later kopen.

Vragen college

Over bovenstaande heb ik namens Gemeentebelang schriftelijke vragen aan ons college gesteld. Of zij dit concept willen onderzoeken en het als product aan onze inwoners kan gaan aanbieden. We wachten de antwoorden af…

Voor meer informatie kun je bij mij terecht of op www.platformwoonstarters.nl 

 

Corrie Jansen

Eerdere blogs

Best een beetje bang…..

Best een beetje bang…..

Er is veel gaande. Te veel gaande. En hoe we met elkaar om gaan met al die gebeurtenissen maakt dat ik soms best een...

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Ieder huisje heeft zijn kruisje

In ieder huisje is wel eens wat aan de hand. Je hangt de vuile was ook niet buiten. De laatste twee en een half jaar...

Ja mits…, het klinkt zo mooi.

Ja mits…, het klinkt zo mooi.

Het is een gevleugelde kreet die ook ik gebruik en vele collega’s vanuit Gemeentebelang en andere partijen ook: “de...