It giet oan !

13 januari 2024

It giet oan! Deze legendarische woorden werden uitgesproken voor de laatst gereden Elfstedentocht, welke voor het laatst gehouden is op 2 januari 1997. Inmiddels 27 jaar geleden. Iedereen kent deze uitdrukking nog wel en ik kan zelfs de beelden nog op mijn netvlies terug halen toen deze zin uitgesproken werd. Velen van jullie misschien ook nog wel. We hebben weer een korte vorstperiode achter de rug en in onze gemeente heeft Ijsclub Hulshorst weer alles op alles gezet om eindelijk weer eens op natuurijs te kunnen schaatsen. Velen van ons hebben dat gedaan en er veel plezier aan beleefd. Ik weet zelf dat er nu een raadslid van Gemeentebelang iets langzamer loopt vanwege een pijnlijke stuit. Maar of er weer een Elfstedentocht aan zit te komen en we kunnen zeggen: It giet oan, dat valt te betwijfelen.

Er is echter iets anders waar deze uitspraak zeker ook betrekking op heeft. En dat is onze raad en zeker ons college. Er is helaas wat uitval als het gaat om de bezetting in het college. Wethouder Elskamp is door vervelende omstandigheden voor een tijdje uitgevallen. Gelukkig zijn er wel weer wat signalen dat herstel zich voorzichtig begint aan te dienen en dat zou fantastisch zijn. Maar het werk van deze wethouder ‘Giet oan’ . Haar portefeuille is verdeeld over de overige wethouders (die overigens al druk zat zijn) en die pakken voortvarend de werkzaamheden op. Fantastisch om te zien. Ook onze Burgemeester Blom is (gelukkig kortstondig) uitgevallen vanwege griepverschijnselen. En dat net op het moment dat de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie stond gepland. Haar eerste nieuwjaarstoespraak als ‘echte gekozen’ burgemeester. Pleister op de wonde was dat onze locoburgemeester Van de Bunte de, door de burgemeester geschreven, toespraak mocht voorlezen. Haar stem telde dus wel degelijk. De locoburgemeester vond het jammer dat hij er niet zijn eigen draai aan mocht geven, maar dat is ook wel een goed leermomentje voor hem. En dan is er nog het, door ons allen gerespecteerde, raadslid van de ChristenUnie dhr. Smit. Helaas langdurig uitgevallen en zijn hoopvolle, optimistische en soms te luide stem wordt echt gemist. Maar gelukkig heeft deze partij een goede vervanger kunnen installeren voor de periode van afwezigheid. Ook hier Giet it oan!

Ook al zit een Elfstedentocht er hoogstwaarschijnlijk niet in en Giet it Nit oan, het raads- en collegewerk gaat onverminderd door. Alle (grote) projecten die lopen gaan gewoon door. Soms vergt het wat extra inzet en moeite maar het gaat door.

Voor mij geldt dat het als een eer voelt om als Gemeentebelanger deel uit te mogen maken van deze oprecht mooie en goede organisatie. Wetende dat……It Giet Oan!

Martin Juffer

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...