Kunst en cultuur: Van groot belang

13 mei 2023

In de raadsvergadering van april hebben we als Raad besloten om in onze Gemeente structureel in de kunst en cultuursector te investeren. Hier zijn we vanuit Gemeentebelang erg blij mee. Vanochtend hebben we met de fractie van Gemeentebelang het Noord-Veluws Museum bezocht. De directeur, de heer Robert, heeft ons meegenomen in de plannen voor de komende jaren. Hij schetste de noodzaak van de financiële impuls door de Gemeente aan de kunst en cultuursector. Bestaande en nieuwe culturele initiatieven krijgen zo een kans om zich te ontwikkelen.

Waarom zijn deze initiatieven zo belangrijk? Kunst en cultuur dragen bij aan het vormen van onze culturele identiteit. Denk bijvoorbeeld aan het dialect dat wij hier spreken, het omkijken naar elkaar of religie. Ze helpen tradities en normen in eer te houden en deze over te dragen naar volgende generaties. Samen met het verenigingsleven maakt culturele identiteit dat je je verbonden voelt met je dorpsgenoten.

Kunst en cultuur is van iedereen. Wie heeft er al niet een keer een muziekvoorstelling of de jaarlijkse Ruiteravond in de Veluvine bijgewoond? Wie heeft er al niet eens genoten van een tentoonstelling in het Noord Veluws Museum of het Historisch Museum in Elspeet? Hoeveel mensen houden niet van zingen, schilderen, dansen, toneel spelen, fotograferen, filmen, of verhalen schrijven? Mijn zus en haar dochter zingen al jaren in een koor. Voor hen geeft het deelnemen aan een koor positieve energie, een gevoel van saamhorigheid door samen te zingen en emoties uit te drukken.

Kunst en cultuur geven ook vorm aan ons gezamenlijk verleden. Hoe belangrijk is het dat de jeugd niet vergeet wat tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze Gemeente is gebeurd? De geschiedenis van bijvoorbeeld “Het Verscholen Dorp” is ons verhaal. Dit kan ons leren wie we zijn, waar we vandaan komen en misschien onthullen waar we heen willen.

Mensen genieten van kunst en cultuur. Dit geldt zowel voor eigen inwoners als voor toeristen. En toerisme is voor onze Gemeente een belangrijke bron van inkomsten. Veel ondernemers zijn hiervan afhankelijk of gedijen heel goed bij het zijn van een toeristisch aantrekkelijke Gemeente.

Kunst en cultuur inspireert en geeft ons energie. Het kan de vonk zijn om nieuwe ideeën te creëren. En grote veranderingen beginnen met een idee over hoe dingen anders, beter, mooier zouden kunnen. Een sterke samenleving is een samenleving die creativiteit stimuleert.

Kortom, gemeenten die aandacht besteden aan kunst en cultuur zijn veel aantrekkelijker dan gemeenten waar minder te beleven valt. Het is een van de knoppen waaraan wij kunnen draaien om ons welzijn en de economie te bevorderen. Daarom zijn we vanuit Gemeentebelang een voorstander om hier als Gemeente in te blijven investeren!

Korine Koers

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...