Ik was afgelopen weekend bij een voorstelling van Diederik Jekel in de Veluvine. Wat fijn dat we in Nunspeet zo’n prachtig theater hebben! Meestal ga ik erheen voor verstrooiing, maar deze voorstelling zette me aan het denken. Jekel, een echte wetenschapsnerd en duider, gaf in ruim twee uur tijd inzicht in de razendsnelle ontwikkelingen van Kunstmatige Intelligentie (AI).
Wat me vooral bijbleef, is dat AI dankzij haar snelheid en wereldwijde toegang tot data nu al slimmer kan zijn dan de mens – en dat dit alleen maar zal toenemen. Dit biedt enorme kansen, bijvoorbeeld op medisch vlak, waar steeds meer oplossingen voor ziektes worden gevonden waardoor mensen langer kunnen leven.
Maar er zijn ook keerzijden. Technologie kan uiteindelijk de machtsverhoudingen in de wereld beïnvloeden. Kort gezegd: wie de slimste computer heeft, heeft het voor het zeggen. Dit roept vragen op over ethiek en controle. Hoe zorgen we ervoor dat AI wordt gebruikt ten behoeve van de mensheid en niet alleen voor commerciële of geopolitieke belangen? En hoe beschermen we bijvoorbeeld de privacy van burgers in een tijd waarin data steeds waardevoller wordt?
Ik vraag me af of we dit niet al voelen in onze dagelijkse werkelijkheid. En ook in Nunspeet zal dit steeds meer merkbaar worden. Denk aan slimme systemen voor wegonderhoud, geautomatiseerde klantenservices bij de gemeente of zelfs AI-gestuurde analyses voor openbare veiligheid. Hoe precies? Dat is nog onzeker. Wat wel zeker is, is dat we hier als gemeente en gemeenteraad, samen met de inwoners, over moeten praten. Op onze eigen Nunspeetse manier – nuchter en met beide voeten op de grond – nadenken over wat deze ontwikkelingen voor ons betekenen en hoe we hier lokaal op kunnen inspelen.
Dit is een gezamenlijke zoektocht waaraan ik, als steunraadslid van Gemeentebelang, graag mijn bijdrage lever.
Bert van der Veen