Lang Leve Koningsdag

28 april 2018

Afgelopen week is er (zoals ieder jaar) weer behoorlijk gediscussieerd over de kosten van ons koningshuis en de toegevoegde waarde hiervan voor Nederland. Het gaat dan met name over de economische bijdrage en handel. Vanzelfsprekend moet ook deze discussie gevoerd kunnen worden, of je nu de monarchie een warm hart toe draagt of dat je een meer republikeinse inslag hebt.

Lthumbnail_red-3263436_960_720os van deze discussie vind ik het bestaan van koningsdag zo belangrijk omdat het eigenlijk de enige dag in het jaar is waarin alle inwoners van ons land samen een feestje bouwen. De meeste (nationale) feestdagen worden gevierd in familiekring of in een gesloten gemeenschap. Niks mis mee natuurlijk en dit moet vooral zo blijven. Maar koningsdag heeft toch een heel ander karakter.

Op de eerste plaats doordat een groot gedeelte van de feestelijkheden zich buiten af speelt. (We hopen vanzelfsprekend op goed weer) Ten tweede is iedereen die dat ook echt wil, er daadwerkelijk ook echt bij betrokken. Van oud tot jong, sporters en niet-sporters, mensen met- en zonder beperking, ambtenaren en ondernemers, gelovigen en niet gelovigen. Kortom: Iedereen doet mee! Tenslotte is koningsdag een heerlijke ongecompliceerde en verbindende dag waar het alleen maar om plezier draait zoals oranjebal, festival, kleedjesmarkt, sport en spel.

Ik ben dan ook warm voorstander om koningsdag, hoe je ook over het koningshuis denkt, te gebruiken om er allemaal en op je eigen manier er een heerlijke (vrije) dag van te maken met al die anderen die dezelfde behoefte hebben. En dat zijn er gelukkig héél veel. Zeker in een tijd waarin bijna ieder serieus onderwerp met een beetje twitteren en via facebook tot discussie en zelfs verdeeldheid kan leiden… Laten we deze dag aangrijpen om er samen gewoon een gezellige dag van te maken. Dan kan deze dag bijdragen aan het doel wat we volgens mij altijd moeten blijven nastreven: samenleven in de samenleving.

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...