Lekker belangrijk

22 januari 2022

In het AD 5 januari stond dat de Europese Unie regels stelt voor de kwaliteit van de tatoeage inkt. Dat zal ongetwijfeld belangrijk zijn want dat er 4000 stoffen verboden worden klinkt best serieus. Toch verwonder en erger ik mij aan dit artikel want, nu we het toch over cijfers hebben: vanuit 45000 ambtenaren die jaarlijks 175 miljard kosten wordt dit als belangrijk resultaat gemeld. Je zou er bijna cynisch van worden. We zitten al twee jaar midden in de Coronacrisis, kampen al vele jaren met forse klimaatuitdagingen, migratievraagstukken en problemen op de energiemarkt. Op deze gebieden komt de EU door allerlei oorzaken maar niet tot daadkrachtig en effectief beleid maar ze komen wel met beleid rondom tatoeages. Dat is me toch even een teken van het benodigde leiderschap… (sorry: hiervoor zei ik nog dat ik er bijna cynisch van zou worden) Voor de goede orde: uiteraard is het belangrijk dat er Europese samenwerking is want als Nederland kunnen we echt niet alle uitdagingen zelfstandig de baas. Het is echter niet verbazend als tatoeage inkt dan als belangrijke regelgeving gebracht wordt veel mensen niet erg warm lopen voor Europa.

Hetzelfde geldt voor zaken die geregeld zouden moeten worden op regionaal niveau. Door te weinig gevoel met de lokale situatie en de uitdagingen die daar spelen worden regelmatig (niet altijd hoor!) onbegrijpelijke zaken voorgesteld. In Nunspeet kennen we op dit gebied de voorbeelden van het plan om het Hulshorsterzand grote delen van het jaar af te sluiten en het plan om het materieel ten behoeve van de natuurbrandbestrijding af te bouwen. Er waren op deze punten geen echte problemen, niemand zat op beleid te wachten maar de voorstellen vanuit enerzijds de provincie en anderzijds de veiligheidsregio lagen er wel. Onbegrijpelijke voorstellen die na een hoop gedoe gelukkig weer zijn teruggedraaid. Ook hier geldt: samenwerken, ook in de regio, moet mits: het slim en goed doordacht is en wat oplevert voor Nunspeet.

Ik ben blij dat we vanuit Gemeentebelang ons primair kunnen richten op de lokale situatie en echt tussen de inwoners en ondernemers staan. We maken ons druk over zaken waar voor Nunspeet echt wat te verbeteren of echt wat te kiezen valt. Als we daarvoor willen moeten of willen samenwerken met anderen in de regio ondersteunen we dat van harte.

Tot slot ten aanzien van tatoeages: gelukkig kunnen we binnenkort nu veilig tatoeages laten aanbrengen. Daar moeten we het qua welzijn in Europa dan voorlopig maar even mee doen.

Marc Konings

 

 

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...