Maatwerk voor ondernemers

2 november 2020

Zaterdag 30 oktober was Gemeentebelang op bezoek bij camping en binnenspeeltuin “de Tol”.

Hoe kunnen ondernemers in deze tijd nog ondernemen vroeg Ronald Kruithof zich af.

Aanpassingen regels

Wij begrijpen dat. Er komen met regelmaat aanpassingen in de landelijke Covid-19 noodverordening. Wat het moeilijk maakt is dat als de veranderingen in regels bekend zijn ze pas later als complete verordening naar de ondernemers komen. Dat betekent vaak dat ’s avonds laat de regeling komt terwijl er afspraken voor de volgende ochtend gepland staan die aangepast of afgezegd moeten worden wat veel extra teleurstelling oplevert.

Maatwerk

Gemeentebelang erkent het belang van snelle accurate informatie en hoorde dat er vanuit de gemeente actief meegedacht wordt. Wij vinden dat wij vanuit het gemeentehuis zelf de toepassing van de regels kunnen interpreteren, maatwerk kunnen leveren, zonder dat er voor elke vraag eerst overleg met de VNOG moet zijn. Dan gaat er kostbare tijd verloren en hier kennen wij onze ondernemers en weten wat de mogelijkheden zijn.

Zomer

Ondanks alle beperkingen is Gemeentebelang blij dat de camping een goede zomer heeft gehad al maakt dat het gemis van het voor een naseizoen niet goed. Het gemis van de volledige horeca hakt er ook wel in. Ronald gaf aan dat de compensatieregelingen wel nodig zijn om weer terug te kunnen komen met een gezond bedrijf.

Toeristenbelasting

Vorig jaar heeft Gemeentebelang erop aangedrongen dat er een onderzoek naar differentiatie moet komen zodat een gezin met kinderen op een camping in verhouding niet veel meer toeristenbelasting betaald dan een stel in een hotel. Wel is ons bekend dat er ook tegenstanders van zo’n systeem zijn vanwege de extra handelingen bij het berekenen. Wij gaan dit weer bij het college onder de aandacht brengen.

Een andere vraag vanuit het beheer van de camping is om vroegtijdig de percentages cq bedragen toeristen en forenzen belasting te delen. Het boekingsseizoen begint tenslotte al in december en dan moeten veranderingen bekend zijn.

Eerdere nieuwsberichten

Column Huis aan Huis: Begrip

Column Huis aan Huis: Begrip

Onderstaande column schreef ons steunfractielid Thomas van den Hoorn afgelopen week voor de Nunspeet Huis aan Huis...