Meedoen is winnen

7 augustus 2021

Ik had mijn verhaal deze week uiteraard kunnen wijden aan de mooie, door ondernemers geschonken bank bij de VVV en het feit dat daar steeds anti-vaccinatie spandoeken hangen. Zonde van de entree van Nunspeet en het beeld dat dit oproept terwijl wij toch meer dan gemiddeld zijn getroffen door de pandemie.

Maar eigenlijk ik wil het hebben over de olympische spelen en de beleving die de sporters daar hebben. Het zijn uiteraard andere en misschien wel minder interessante spelen dan anders. Uitstel, veel stress rondom Corona en lege tribunes. Dit maakt het voor de sporters moeilijker om hun niveau te halen maar wat een prestaties worden er door iedereen neergezet en wat een inzet wordt er geleverd. Iedereen wil uiteraard winnen maar het vervelende is dat er altijd maar 1 winnaar en dus heel veel verliezers zijn. Maar als je dan de achtergrond verhalen hoort van de sporters, wat ze hebben moeten doen om op hun niveau te komen. Wat sommigen in de voorbereiding ook nog in de privésfeer hebben meegemaakt (blessures, overleden naasten etc.) en dan toch nog met een enorme drive aan de start verschijnen en tot het gaatje gaan! Wat mij betreft zijn er dan ook absoluut geen verliezers maar alleen mensen die liever hadden gewonnen of hoger waren geëindigd.

Dat geldt trouwens niet alleen voor de olympische spelen. Ook bij de amateursport halen ouderen en jongeren het beste uit zich naar boven en proberen, meestal met een team, het maximale uit zichzelf te halen. Kom eens kijken bij de sportverenigingen in Nunspeet zou ik zeggen. Daar vind je vaak de oorspronkelijke olympische gedachte nog terug: “Meedoen is belangrijker dan winnen”. Waar ik dan namens Gemeentebelang aan wil toevoegen: meedoen is eigenlijk al winnen! Sport is voor velen een basis voor sociale contacten en vormt een fundament onder de maatschappij. En… het is nog gezond ook!

Toch even terug naar de anti-vaccinatie spandoeken. Volgens mij geldt ook voor vaccineren: meedoen is winnen. Want gezond blijven en samenleven doe je net als bij sport: met zijn allen!

Marc Konings

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...