Netcongestie

27 juli 2024

“Vattenfall stopt met het aanleggen van warmtenetten in wijken die al bestaan. Volgens het energiebedrijf zijn de ‘verslechterende marktomstandigheden’ de reden, daardoor zouden klanten in bestaande woningen geen ‘aantrekkelijke tarieven’ kunnen worden aangeboden. De betreffende gemeente noemt het besluit van Vattenfall zeer teleurstellend”. 

“Een drietal maatregelen uit het landelijke maatregelenpakket hebben in Gelderland de grootste impact:

• Netefficiënte installaties in bestaande bouw: hybride warmtepompen in plaats van elektrische bij vervanging van installaties in bestaande woningbouw.
• Netbewuste woningbouw: nieuwbouwwoningen die minder stroom verbruiken, bijvoorbeeld doordat ze niet met elektriciteit maar met een collectief warmtenet verwarmd worden.
• Netbewust laden van elektrische voertuigen: laadpalen die tijdens grote drukte op het net langzamer of inden nodig niet laden.

De netbeheerders, provincie, gemeenten en ministeries werken samen aan de verdere uitvoering van de maatregelen.

Zomaar een paar artikelen die we de afgelopen weken in de media hebben kunnen vernemen waaruit blijkt dat de gehele energietransitie die na het klimaatakkoord van Paris eind 2015 is ingezet een moeizaam proces is dat nog vele jaren zijn beslag zal nemen.

In een eerdere weblog vorig jaar maart schreef ik een artikel over de noodzaak van elektrificatie en de problematiek rondom de geopolitieke aspecten ervan. Om van fossiel opgewekte energie af te komen moet er volop geïnvesteerdworden in elektrificatie. Daarvoor is vorig jaar al een flinke financiële bijdrage geleverd door gemeenten en provincies. Dat er nog vele tientallen miljarden nodig zijn om de benodigde kabels en leidingen zowel in de grond als door de lucht te krijgen is volstrekt helde en zijn we vele jaren verder.

Zaak is dat er behalve het opwekken van energie door zon en wind door het nieuwe kabinet in Den Haag spoedig knopen worden doorgehakt op welke wijze de toenemende vraag naar stroom wordt ingevuld.

Nu het erop lijkt dat de salderingsregeling wordt afgeschaftzou mijn advies aan het kabinet zijn een subsidieregeling voor energieopslag in het leven te roepen. Dan blijft het interessant om zonnepanelen aan te schaffen en je zelf (overdag teveel) opgewekte energie op te kunnen slaan voor gebruik in de avonduren. Dit kan een thuisbatterij zijn maar het moet ook mogelijk gemaakt worden om gebruik te maken van de batterij van een elektrische auto (V2L). Ook hier dient de regelgeving te worden aangepast om dit mogelijk te maken.

Wat mij hoopvol stemt is dat er in ons land vele inventieve bedrijven zijn die aan allerlei oplossingen werken om van fossiel verwarmen af te komen en er volop gezocht wordt naar meer duurzamer vormen van energieopslag.

Dat is dan ook in de lijn die wij binnen Gemeentebelang al jaren aanhouden. Zoeken naar oplossingen die voor inwoners haalbaar en betaalbaar zijn en geen schade toebrengen aan onze planeet.

Martin Mol

Eerdere blogs

Mondzorgkaravaan

Mondzorgkaravaan

In de fractievergadering op 7 november 2024 stelde onze fractie Gemeentebelang via dhr. M. Juffer een belangrijke...

Wat een prestatie!

Wat een prestatie!

Wie heeft het niet gevolgd vorig weekend; het plaatsen van de twee enorme tunnelbakken voor fiets, voet en snelverkeer...