Niet nog eens 20 jaar wachten

15 april 2023

Een vaste uitspraak van één van mijn fractiegenoten is bouwen,bouwen, bouwen en inderdaad Gemeentebelang is voor bouwen,bouwen, bouwen. Betaalbare woningen, voor eigen inwoners. Natuurlijk kennen we onze plicht om woningen beschikbaar te stellen aan vergunninghouders.

Maar we kunnen onze ogen ook niet sluiten voor de behoeftes van ons eigen inwoners.

Neem bijvoorbeeld het CPOproject (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) De Toekomst  in Vierhouten. Na 20 jaar worden er dan eindelijk weer  betaalbare woningen voor eigen inwoners in Vierhouten gebouwd. In die 20 jaar is Vierhouten vergrijsd waren er geen betaalbare woningen voor (eigen) jeugd. De meesten hebben zich in Nunspeet of in de overige kernen gevestigd. Vierhouten werd het gouden ei voor de goed bemiddelde woningzoeker uit andere delen van Nederland. Wonen in het groen en forensen naar de stad.

De enkele sociale huurwoningen die vrij kwamen in al die jaren werden veelal dankbaar aanvaard door de urgente woningzoekendendie ingeschreven staan bij woningbouwverenigingen Noord Veluwe. Dikwijls mensen die geen binding met Vierhouten hebben maardankbaar een dak boven hun hoofd aanvaarden binnen de (volgens mij) goedwillende gemeenschap van het kleine dorp.

Het is voor de “import” Vierhouter moeilijk te begrijpen dat de gesettelde Vierhouter zich niet echt druk maakt om al die gasten die op mooie dagen Vierhouten en de daarbij behorende horeca bezoeken ze gunnen die mensen een kijkje in de prachtige omgeving waar zij dagelijks van kunnen genieten.

De rust en ruimte in het dorp is soms ver te zoeken  maar zolang iedereen zich naar behoren gedraagt is deze reuring hetgeen bij Vierhouten hoort.

Wat ben ik als inwoner van Vierhouten blij dat er binnenkort 9 “betaalbare” woningen worden opgeleverd. Woningen die door CPOen met steun van de gemeente  gebouwd zijn in opdracht vanvrijgezellen, echtparen en gezinnen met hun roots in Vierhouten.

Bewoners die zich nu al inzetten om het verenigingsleven mede in stand te houden. De tennisvereniging nieuw leven inblazen, inwoners die een toekomst zien in de leefbaarheid van het dorp.

Gemeentebelang weet dat bouwen, bouwen, bouwen belangrijk is zeker  voor onze kleine kernen we roepen de inwoners van de kernen op om mee te denken en haalbare ideeën aan te dragen waar in de toekomst wederom een aantal betaalbare woningen gebouwd kunnen worden. Want 20 jaar wachten op betaalbare woningen is voor de leefbaarheid van een kleine kern echt te lang.

Ans Pluim

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...