NUNSPEET ONDERNEEMT

13 juli 2019

Het is een jaarlijks gebruik dat het college en de raad voor het zomerreces een dag hebben waarin we, samen met onze partners, het politieke jaar uitluiden. Ook dit jaar hebben we deze dag weer achter de rug en daar heb ik me toch weer positief verbaasd over wat Nunspeet allemaal te bieden heeft. Als variatie op “Nunspeet beweegt” en “” Nunspeet verbindt” wil ik daarom ingaan op het thema: “Nunspeet onderneemt”.

Eerst nog even over dat zomerreces. Mochten mensen denken dat het gemeentelijk proces dan volledig tot stilstand komt: dat is zeker niet waar. De operationele zaken lopen uiteraard gewoon door, u kunt immers gewoon uw paspoort ophalen etc.. Ook de plannenmakerij loopt gewoon door. Het enige wat in juni/augustus niet gebeurt is formele besluitvorming door de raad. Dit wordt zoals dat zo mooi heet “over de zomer heen getild”. Zelfs dat is niet helemaal waar want er zijn ook nog wat zaken die niet kunnen blijven liggen en waarvoor de raad ook deze maand nog aan de bak gaat.

Terug naar het raadsuitje. Naast een ontspannen deel in Urk zijn we deze keer naar een producent van babyvoeding in Nunspeet geweest. Uitzonderlijk om twee redenen: het raadsuitje wordt nooit gepland in Nunspeet en het bedrijf is zelden open voor bezoek gezien de hygiëne maatregelen. Dan blijkt ineens wat voor een innovatief vermogen we eigenlijk binnen de gemeentegrenzen hebben. Wereldwijde leveranties van babyvoeding (50% naar China) en wellicht nog belangrijker: het onderzoek wat gedaan wordt ten behoeve van kinderen met speciale voedingseisen en de technologische kennis die hiervoor ingezet wordt. Indrukwekkend!

Dat is me trouwens ook opgevallen tijdens andere bedrijfsbezoeken en de bedrijvendag van de BKN. Wij hebben rond 2500 bedrijven in Nunspeet (echt waar!) en dat zijn eigenlijk allemaal pareltjes omdat ze bijdragen aan de werkgelegenheid en ondernemerskracht. We hebben uiteraard de ondernemers in het centrum die heel belangrijk zijn voor de dynamiek in het dorp en de toeristen. Maar weet u bijvoorbeeld dat we een kwekerij in de gemeente hebben die wereldwijd bekend staat om zijn unieke variëteit aan walnootbomen die aan tientallen landen worden geleverd? Wist u dat we de grootste leverancier van gebruikte trapliften in huis hebben (hoezo inspelen op de markt!). Denk ook eens aan het feit dat we als Nunspeet de fietsenleverancier van Nederland en deels daarbuiten zijn, We een van de grootste verhuizers en kippenslachters van Nederland hebben. Zo kan ik echt nog wel een tijdje doorgaan en zelfs dan vergeet ik nog heel veel ondernemers dus dat ga ik niet eens proberen.

Deze ondernemers zorgen voor werk, dynamiek en zijn een uithangbord voor Nunspeet. Laten we dus zorgen dat we vanuit de politiek de ondernemers blijven faciliteren waar nodig en zinvol. Dat houdt in dat we hen met ja mits… in plaats van nee tenzij moeten benaderen. Want terugkomend op het begin van deze column: zonder ondernemers en verbinding beweegt er niets.

Marc Konings

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...