3 Oktober jongstleden. Het is avond. De trein staat stil achter het gebouw waar ik werk. Het gebouw waar zorg wordt geboden in Begeleid wonen, Psychiatrie en Verslavingszorg.
Wij horen de geluiden van sirenes, het geluid van een helikopter vlak boven het gebouw. Een aantal bewoners komen in de hal staan. “Wat is er aan de hand?” Dan vraagt een bewoner. “Is iedereen in huis?” Ik word gebeld. “Ik sta in Ermelo, er is een ongeluk gebeurd.” “Ik kom later thuis, ga nu verder met de bus.” Een jonge bewoner blijft wat langer bij mij staan. “App je mij als je naar huis gaat, en thuis bent?” “Natuurlijk, zal ik doen.” Een dag later krijg ik een bericht via de app. Petra, ik ken deze…
Rouwverwerking is een emotioneel en complex proces dat we doormaken wanneer we geconfronteerd worden met verlies. Het kan het verlies van een dierbare betreffen, maar het kan ook te maken hebben met vermissing, wat een bijzonder pijnlijke en verwarrende vorm van verlies is. Mijn blog zal ingaan op hoe je iemand kunt helpen die aan het rouwen is, welke hulpinstanties beschikbaar zijn, en hoe omstanders, vrienden en familieleden kunnen reageren.
Een van de belangrijkste manieren om iemand te helpen die rouwt, is door simpelweg te luisteren. Bied een luisterend oor zonder te oordelen of advies te geven. Laat de persoon zijn of haar gevoelens en gedachten delen op zijn of haar eigen tempo.
Vaak hebben rouwende moeite met dagelijkse taken. Het aanbieden van praktische hulp, zoals boodschappen doen, maaltijden bereiden of kinderopvang regelen, kan enorm helpen.
Rouw is geen proces dat snel voorbijgaat. Blijf in contact met de rouwende persoon en vraag regelmatig hoe het met hem of haar gaat. Dit laat zien dat je er bent voor de lange termijn.
Rouwverwerking bij vermissing is bijzonder complex en veeleisend. Familieleden en vrienden van vermiste personen ervaren een voortdurende staat van onzekerheid. Hier zijn enkele manieren om te helpen:
Er zijn specifieke organisaties zoals Stichting De Achter de Zonnebloem en landelijke instanties zoals Slachtofferhulp Nederland die gespecialiseerd zijn in ondersteuning bij vermissingzaken. Deze organisaties bieden emotionele steun, begeleiding en juridisch advies.
Help ze om toegang te krijgen tot rouwtherapie als dat nodig is.
Rouwende hebben tijd nodig om te herstellen, en dit kan maanden of zelfs jaren duren. Wees geduldig en begripvol.
Vermijd clichés zoals “het komt wel goed” of “je moet sterker zijn.” Ze bieden vaak weinig troost en begrip.
In plaats van te zeggen “Laat me weten als je iets nodig hebt,” bied concrete hulp aan, zoals het brengen van maaltijden of het oppassen op de kinderen.
Rouwverwerking is een persoonlijk proces dat voor iedereen anders is. Het belangrijkste is er te zijn voor de rouwende persoon, naar ze te luisteren en hen te ondersteunen in hun eigen tempo. Rouw is een emotioneel zwaar proces, maar met de juiste steun kunnen mensen hoop vinden en langzaam beginnen te genezen.
Mijn vorige blog ging over 113 zelfmoordpreventie. Daar benoemde ik Gemeentebelang ziet graag dat veel gele lintjes zichtbaar worden gedragen. Ik heb privé, op het werk en in het gemeentehuis vele lintjes gezien die opgespeld waren.
Het verlies van een dierbare en dan….. ouders, familieleden, goede vrienden en kennissen. Ik hoop dat zij de kracht hebben elkaar te steunen, om het verlies een plekje te geven.
Petra van Olst