Onder elkaar

22 september 2018

E6EF2D40-2B27-4ABD-8BC2-566C6D9FE409De zomermaanden zijn voor een belangrijk gedeelte voorbij en de drukte op de campings, fietspaden en vakantieparken dus ook. Evenementen als de eibertjesmarkt, de wandelvierdaagse, de Heideloop, beachvolleybal, de ronde van Nunspeet etc. zijn achter de rug dus keert de rust, waar de meeste inwoners zo op gesteld zijn, voor een deel weer terug. Uiteraard hebben we dan nog steeds meer dan voldoende in Nunspeet om trots op te zijn en ons te vermaken, denk onder andere aan de natuur, de musea en Veluvine. Met en voor onze inwoners komt het op dit gebied dus wel goed!

Je hoort dan ook wel mensen een gevoel uitspreken in de trant van “we zijn weer gewoon onder elkaar als Nunspeters”.  Op zich een logische gedachte en ook niet gevaarlijk in de zin dat we bang moeten zijn voor discriminatie van ongewenste westerlingen (het is weer eens een ander fenomeen) of van andere vakantievierders. Zelf vind ik het ook wel lekker dat ik weer makkelijk een plekje op een terras kan vinden in het dorp en dat ik niet hoef te boeken als een hapje wil eten maar toch…

Laten we niet vergeten dat heel veel mensen erg veel plezier beleven aan onze omgeving. Wat wij zo normaal vinden aan onze bossen, hei en kust is voor hen vakantie- en recreatiegebied. Dat moet ons toch een goed gevoeld geven! Daarnaast, en wellicht nog relevanter, moeten we er ons ook van bewust zijn dat een belangrijk deel van de faciliteiten die wij hebben in de vorm van winkels, horeca en cultuur alleen maar kunnen bestaan door al die bezoekers van buiten. Zij komen voor een bepaalde periode of een evenement naar Nunspeet en besteden dan hun dure euro’s in onze omgeving en niet thuis of in het buitenland.

Ondernemend en cultureel Nunspeet is dus voor een belangrijk deel afhankelijk van het toerisme en dus moeten we een goed evenwicht zoeken tussen aan de ene kant ruimte geven aan toerisme en aan de andere kant het behoud van onze omgeving en de leefbaarheid voor de inwoners. We willen geen tweede Amsterdam worden met het risico op huisjesmelkers en files aan roltrolleys maar we moeten onze gasten wel gastvrij en met open armen willen ontvangen.

Het is dan ook belangrijk dat we, geïnitieerd vanuit en gefaciliteerd door de gemeente, de komende jaren gaan werken aan een visie op de ontwikkeling van het toerisme waarin we vastleggen wat we op lange termijn en wel en watwe niet willen. Het is belangrijk dat we samen van ons mooie dorp kunnen blijven genieten zowel de inwoners als toeristenen daar spelen de ondernemers en de culturele instellingen een cruciale in!

 

Marc Konings

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...