Ook dat is vrijheid

6 mei 2023

Donderdag was ik aanwezig bij weer een indrukwekkende dodenherdenking. Zoals elk jaar, na een mooi moment bij het vernieuwde monument in park 40-45, in optocht naar de begraafplaats. Elk jaar maakt de omfloerste trom (zoals dat toedekken met zwart doek heet) weer indruk. De doffe, repeterende klanken en de fluisterstille tocht als opmaat naar de twee minuten doodse stilte geeft ruimte tot (ge)denken.

Het was ook een dag van een politiek relletje. De Oekraïense president Zelensky bracht een verrassingsbezoek aan Nederland en sprak onder andere de Eerste en Tweede kamer toe. Enkele kamerleden vonden dit ongepast op de dag van de Nationale Dodenherdenking en gaven aan niet aanwezig te zijn. Met name op social media voer voor verhitte discussie, verontwaardiging of bijval.

Wat u of ik daar ook van vinden, het bewijst hoe relevant het herdenken en vieren van onze vrijheid is. Het in vrijheid mogen voeren van die discussie (ook al mag het soms echt wel een tandje minder) is namelijk voor ons zo vanzelfsprekend geworden, maar tegelijkertijd werden we er met dit bezoek ook aan herinnerd dat het helemaal niet vanzelfsprekend ís. Ironisch genoeg bewees het tegengeluid van die kamerleden juist de zin van dit bezoek. Het moedigde aan na te denken over hoe verworven vrijheden zich verhouden tot vandaag. Zeker omdat de volgende dag, toen Zelensky alweer vertrokken was, het feestgedruis losbarstte waarmee we onze vrijheid vieren. De dag waarop het hoofditem in het journaal niet het gegeven was dat we in alle vrijheid mogen vieren, maar hoe een flinke onweersbui dat feestje kortstondig verstoorde. Een groter contrast is bijna niet denkbaar.

Vandaag organiseert Gemeentebelang de Nunspeetse Lentetocht. Deze jaarlijkse wandeltocht is altijd weer goed voor vele bezoekers die kilometers aan wandelplezier beleven in onze gemeente. Zojuist kwam een mevrouw vertellen hoe mooi het hier toch is en hoe fijn de route was. Alleen zo jammer van die mountainbikers, vond ze. Toen ik uitlegde dat die ook gewoon van het bos gebruik mogen maken en als we allemaal een beetje rekening met elkaar houden we allemaal plezier van het bos kunnen hebben, was ze het volgens mij niet helemaal met me eens. Ach, ook dat is vrijheid moet je maar denken.

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...