Open deuren

2 juni 2024

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden kennis maken met alles wat onze gemeente doet voor haar inwoners. En dat is veel, ontdekten veel bezoekers!

Op het marktplein konden de ogen al goed de kost gegeven worden, want het team dat verantwoordelijk is voor de openbare ruimte had allerlei materiaal dat wordt gebruikt voor (groen)onderhoud uitgestald en onze handhavers waren er ook vertegenwoordig. Binnen konden bezoekers alles ontdekken wat de gemeentelijke organisatie verder te bieden heeft en was er genoeg te zien en te beleven voor jong en oud. Een dag waarop iedereen, medewerkers én bezoekers, volgens mij heel positief op terugkijkt.

Als raad mochten we ook wat vertellen over wat we doen, hoe we werken en in gesprek gaan met inwoners. Het ideeënbord (waar inwoners ideeën en suggesties konden achterlaten) werd steeds iets voller en er ontstonden vele leuke en zinvolle gesprekken.

Goed en nuttig om een dag als deze te houden. Niet als ‘promodag’, maar omdat we meer en meer merken dat politiek en gemeente toch nog te veel op afstand van de inwoner staat. Laten we eerlijk zijn, het zijn onderwerpen waarover wij Nederlanders toch vooral graag praten als er iets op aan te merken is. Door de deuren, letterlijk en figuurlijk, open te zetten levert dat toch vooral een heel ander beeld op. Ik merkte dat ook die dag bij de ambtelijk medewerkers die in grote getale aanwezig waren en enthousiast over hun werk vertelden. Vaak hoor je als ambtenaar, naast het stereotype beeld, toch vooral als iets níet goed gaat. Nu zag ik al die bezoekers vertrekken met het betere beeld: er wordt daar écht hard gewerkt én veel goede dingen gedaan!

De politiek heeft we deze week ook een goede stap vooruit gezet door (figuurlijk) de deuren verder open te zetten. Willen we namelijk dat inwoners meer meekrijgen van wat we als politiek en gemeente doen, moeten we namelijk af van onnodig ingewikkeld taalgebruik. En daar hebben we nogal veel van! Ik schreef al eerder over het initiatiefvoorstel waar ik samen met Arie Harteveld van de ChristenUnie aan gewerkt heb. Deze week waren we bijzonder trots dat dit voorstel unaniem is aangenomen in de raad en enthousiast is ontvangen door college en organisatie. Gewone taal gebruiken, het is misschien een ‘open deur’ in spreekwoordelijke zin, maar we doen het te weinig. En Gemeentebelang is er van overtuigd dat het net zo belangrijk is als de deuren openen zoals we dat vorige week gedaan hebben!

 

Pieter-Jan van Rossen

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Bezwaar…ja en?

Bezwaar…ja en?

Heb je eindelijk een woning is er 1 bezwaarmaker...Wat voor gevolgen heeft dit zoal? Onderstaande is een ingekort...