Overlast of overal last van?

18 augustus 2018

Wil je een avond vroeg naar bed, toetert de visite die weg gaat. Wil je rust omdat je, je niet fit voelt gaat de verjaardag in de buurt wel erg lang door.
Heb je zaterdagavond tot laat gewerkt wordt je wakker van kerkklokken.
Zit je even met je krantje in de tuin gaat er een bladblazer aan of rookt de bbq van de buren toch wel heel erg.
Pak je gezellig een terrasje komen er oude auto’s, trekkers of motoren met veel lawaai langs.

4E7D08C7-5A63-445B-B5DE-33F14581031AU herkent vast wel één van bovenstaande voorbeelden. In de afgelopen periode met bijzondere weersomstandigheden is er veel meer buiten geleefd ddan in andere zomers mogelijk was. Er stonden meteen ook meer berichten in de krant over overlast en geïrriteerde inwoners die soms zelfs met elkaar op de vuist gingen.
Ja warm weer kan rare dingen doen met de mens.

Wat mij opviel was het bericht in onze regio over het melden van geluidsoverlast van Lowlands. Het is zelfs mogelijk om een melding rechtstreeks via een What’s app bericht te doen. Het is goed om in beeld te hebben wat de gevolgen van een happening voor de omgeving zijn. Dat is de gemeente Dronten zich ook bewust vandaar dat er een beperking in het aantal dagen, nachten is van evenementen met meer geluid.

Dit speelde de laatste dagen door mijn hoofd nadat ik las over het melden van geluidsoverlast.
Is het geluid van een evenement wat je hoort overlast of heb je er last van omdat je er ook iets van vindt?
Kun je overlast zelf terug brengen naar iets waar je geen last meer van hebt? Bijvoorbeeld door de ramen voor een keer dicht te doen? Een keer oordopjes te gebruiken als je wilt slapen? Of moet het stoppen voordat je er mee verder kunt?

Ik heb mijzelf ook betrapt op de veelheid aan gedachten die ik over dit onderwerp had.
Zijn alle evenementen nodig? Kan het niet wat zachter? Wie heeft er wel eens last van mij?
Is een ieder zich bewust hoe een buurman of buurvrouw zich irriteert aan jou gedrag.

Op de meeste vragen hierboven heb ik niet meteen een antwoord waar iedereen tevreden mee is. We wonen nu eenmaal met veel mensen redelijk dichtbij elkaar.
Wel ben ik mij ervan bewust dat zaken die als overlast ervaren worden ook kleiner kunnen worden als men wat vaker kan denken;” ach laat maar” de volgende keer heeft iemand misschien wel last van mij.

Vanuit Gemeentebelang proberen wij altijd te komen tot een oplossing en te zoeken naar mogelijkheden die er zijn zodat een ieder het naar zijn zin kan hebben. Soms betekent het voor de ene groep wat water bij de wijn doen en een andere keer zijn het weer anderen.
Meer voor elkaar maar ook meer met elkaar.

 

Corrie Jansen

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...