Parkeer zoals het moet, ga anders te voet

2 februari 2019

Samen op zoek naar de oplossing…


Deze zinnetjes vielen mij vorige week op in het lokale nieuws. Haastig, snel de kinderen naar school en ja hoor staat die straat weer vol en je moet eigenlijk al op de snelweg zijn wil je nog op tijd zijn voor je afspraak. “Waarom is er geen ruimte, waarom staat iedereen overal schots en scheef” terwijl jij door wilt.

Herkenbaar? Voor een aantal lezers vast wel. Of u bent misschien die automobilist, of iemand uit de buurt die graag zijn oprit wil gebruiken die geblokkeerd is. Of je bent die ouders die hun kind op de fiets naar school brengt maar ook niet tussen al die auto’s door kan zonder dat het veilig is. Deze situatie is herkenbaar maar wat is de oplossing?

Op internet staan een aantal tips zoals lopend of op de fiets gaan, of wat verderop parkeren. Dat zijn goede ideeën maar lukt dit in de praktijk? Natuurlijk kan er worden gehandhaafd maar is dat de weg? Kunnen gebruikers, bewoners en scholen hier gezamenlijk uitkomen?

Waar in Nunspeet twee scholen vlakbij elkaar staan is voor een andere aanpak gekozen. Iedereen is betrokken bij het oplossen van de onveilige situaties, de frustraties en het ongemak wat dit met zich meebrengt. Schoolleiding, verkeersouders, politie en handhavers zijn samen om de tafel gaan zitten en er is door middel van een enquête informatie ingewonnen. Daaruit volgde een plan en in december een informatieavond voor de buurt nabij de scholen. Zo heeft men samen een plan gemaakt hoe men hiermee om wil gaan. Ouders en kinderen zullen als herkenbare parkeerwachters ingezet worden, men kan een gele of zelfs een rode kaart krijgen als het parkeren niet volgens de afgesproken regels gaat. (interview RTV Nunspeet:  https://youtu.be/oWgmRFUoGvY)

Motivatie door communicatie vindt Gemeentebelang belangrijk en daarom vind ik dit zo’n mooi voorbeeld.
Hoe belanghebbenden samen voor een oplossing kiezen. Wie weet volgen er misschien meer scholen of omgevingen waar het parkeren soms tot frustraties kunnen leiden…

Corrie Jansen

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...