Protest

2 november 2019

Het zal niemand de laatste tijd zijn ontgaan. Het lijkt wel of de hele wereld aan het protesteren is en in opstand komt tegen zijn of haar overheid. Vele delen op onze planeet zijn in protest. Ik som zo maar enkele voorbeelden op die afgelopen week in nieuws zijn:

  • De inwoners van Chili zijn niet blij met hun regering. De protesten begonnen klein met een studentenopstand tegen verhoging van de openbaar vervoersprijzen, maar leidde uiteindelijk tot een grootschalige volksoproer waar diverse doden bij vielen.
  • Ecuador hoor je normaal gesproken ook niet zo veel van. Tot een maar weken geleden. Verhoging van de brandstofprijzen deed het land ontploffen. Maatregel is teruggedraaid, maar door geldgebrek van de regering zal op andere manieren bezuinigd of belastinginkomsten gegenereerd worden.
  • Irak, staat al jaren in brand, maar de overheid lijkt nu echt de greep op de protesten te verliezen. Balans van oktober: 250 doden
  • Libanon is nooit echt rustig geweest als gevolg van sektarisch geweld. Maar de onvrede is daar momenteel zo hoog, dat diverse groeperingen nu onderling samenwerken om de schatrijke elite weg te krijgen.
  • Het is al een tijdje behoorlijk onrustig is Hongkong. De inwoners van de oud Britse kroonkolonie wil zo veel mogelijk buiten de invloedssfeer van China blijven. China denkt daar anders over. Het is daar wachten op de volgende massaprotesten

Ook in onze “westerse” wereld rommelt het. Zei het minder grootschalig en gewelddadig:

  • Gele hesjes in Frankrijk zijn niet blij met het beleid van president Macron.
  • De verdeeldheid tussen de Republikeinen en Democraten, en dus ook onder de burgers, is enorm in de VS. Het is wachten op grootschalige protesten als de impeachement  tegen Trump meer gestalte gaat krijgen
  • Brexit of Brexshit , zoals dit scheidingsproces ook door veel inwoners van het VK genoemd wordt. Een soap zonder einde maar heeft het land wel tot het bot verdeeld. Regelmatig gaan honderdduizenden betogers de straat op om hun ongenoegen te uiten.

Ons land heeft het protestvirus ook te pakken. De boeren hebben deze maand al een paar keer van zich laten horen. Met de verstikkende regelwetgeving omtrent stikstof zijn ze helemaal klaar mee. Bouwend Nederland was zo onder de indruk wat de boeren eerder deze maand lieten zien, dat ze deze week ook naar het Malieveld in Den Haag togen. De bouwers maken zich grote zorgen over zowel de stikstof- als de PFAS-problematiek. Sinds een maand leggen die op steeds grotere schaal bouwprojecten plat.

De gemene deler is denk ik wel dat er in de bovenstaande voorbeelden door de beleidsmakers (grote) fouten zijn gemaakt. Een goed functionerende maatschappij heeft een krachtige overheid nodig die er niet voor zich zelf is, maar voor de mensen die zij dient. Ik denk dat wij in Nederland wel zo’n overheid hebben, maar dat wil niet zeggen dat alles goed gaat. Het gedoe omtrent stikstof, PFAS en CO2 (sneeuwt op dit moment een beetje onder) heeft met slecht doordachte of geimplementeerde regelgeving te maken. De gevolgen voor Nunspeet laten zich gemakkelijk voorspellen. Bouwprojecten zullen geen of vertraagd doorgang gaan vinden en enkele boeren gaan mogelijk het loodje leggen. Geen fijn vooruitzicht. De “deftige en geleerde dames en heren” uit de landelijke politiek zijn nu aan zet om dit te fixen.

Niet zo onze stijl, maar misschien moeten we als Nunspeet ook maar eens naar het Malieveld gaan. Ik zie het helemaal voor me. Het hele Malieveld vol gele Gemeentebelangers.  Nemen we ook enkele gevangen wilde zwijnen mee. Die laten we daar dan op het veld los. Laten we “Holland” kennismaken met het Nunspeetse favoriete volksvermaak in het Natura2000 gebied, namelijk het welbekende  “wilde zwientje tikken” met een motorvoertuig. Commotie en landelijke persaandacht verzekerd ?

Edward Koers

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...